Za večino moštev v košarkarski ligi ABA je polovica rednega dela sezone. Tekmo 13. kroga morata danes ob 21. uri odigrati le še Krka in Crvena zvezda. Od slovenskih predstavnikov so lahko najbolj zadovoljni pri državnem prvaku Tajfunu, saj je malokdo pričakoval, da lahko s šestimi zmagami in sedmimi porazi zasedajo visoko šesto mesto na lestvici. Drugače je pri Olimpiji, ki je trenutno najslabše uvrščeno slovensko moštvo.

Tajfun prvič v gosteh

»S prvim delom lige ABA smo lahko več kot zadovoljni. Med tistim, v kar smo verjeli in si zadeli, ter tem, kar nam je napovedovala širša javnost, je velika razlika. Če bi na začetku javno napovedal, da je cilj kluba v prvi polovici dobiti pet ali šest tekem, bi me verjetno imeli za norega. Sedaj smo vsem dokazali, da lahko na tej ravni igramo povsem enakovredno. Če izvzamemo tekmo s Crveno zvezdo, nas ni nihče nadigral. Še več, izmed sedmih porazov so bili štirje takšni, kjer je odločala ena žoga, in bi se zato lahko razpletli tudi drugače,« ponosno razlaga trener Tajfuna Dejan Mihevc, ki z moštvom opravlja odlično delo. Z uspehom proti Igokei so Šentjurčani zabeležili četrto zmago na zadnjih petih tekmah v jadranskem tekmovanju in prvo v gosteh. V Laktaših so nasprotnika razorožili predvsem z meti za tri točke, saj so jih zadeli kar 17. »Igokea od prihoda v ligo ABA kaže, da gre za resen in ambiciozen klub. Na lastne oči smo se prepričali, da imajo odlične pogoje za delo. Zmaga potrjuje, da dobro delamo, se dvigujemo v formi in kot ekipa rastemo,« zadovoljstva s sobotnim razpletom Mihevc ni mogel skriti.

V teoriji bi moralo biti Tajfunu v drugi polovici jadranske sezone še lažje, saj je izpadel iz Fibinega evropskega pokala, kar pomeni, da bo imel odslej le po eno tekmo na teden. A sedemintridesetletni Šentjurčan opozarja na drug vidik. »Verjamem, da nas je v prvem delu marsikdo malo podcenjeval, česar sedaj zagotovo ne bo več. Zato nam utegne biti celo težje. Vsekakor pa se bomo lahko z eno tekmo na teden lažje pripravljali na tekmece.«

Potočnik pričakuje več

Z dosedanjimi predstavami v jadranskem tekmovanju je nekoliko razočarala Olimpija, pri kateri lahko kot olajševalno okoliščino omenimo dejstvo, da trener Gašper Potočnik veliko igralnega časa namenja mladim slovenskim igralcem, kar je glede na finančno situacijo kluba zagotovo pravilna usmeritev, ki že ima pozitivne posledice. Osemnajstletni Blaž Mesiček, ki je eden od velikih upov slovenske košarke, je namreč od začetka sezone vidno napredoval. Pri tesnem sobotnem porazu proti Partizanu v Beogradu, kjer je Saša Zagorac ob pisku sirene zgrešil met za zmago, je bil z 12 točkami drugi strelec zmajev. »Vesel sem, da sta Krka in Tajfun uspešna, a je nesprejemljivo, da sta na lestvici lige ABA pred nami. V prvem delu smo izgubili nekaj tekem, ki jih ne bi smeli, po drugi strani pa koga tudi presenetili. Dogajala so se nam prevelika nihanja. Predvsem rezultati v mesecu novembru so bili katastrofalni. Verjamem, da so fantje sedaj nabrali nekaj izkušenj na tej kakovostni ravni in da bomo v drugem delu nadoknadili izgubljeno, saj je tudi lestvica takšna, da je še vse odprto,« je pojasnil Gašper Potočnik.

Nad izkupičkom se ne more pritoževati preostali slovenski predstavnik Krka. Novomeščani so namreč sezono začeli slabo, a se nato pobrali in na lestvici med slovenskimi moštvi prevzeli štafetno palico. Danes jih v dvorani Leona Štuklja čaka izjemno težka naloga, saj gostijo prvaka jadranskega tekmovanja Crveno zvezdo.

Liga ABA, 13. krog: Igokea – Tajfun 71:82 (Dimić 17, Ćapin 8; Držić 19, Bratož 17, Ponjavić 16), Partizan – Olimpija 76:74 (Wilson 21; Zagorac 16, Mesiček 12, Lapornik 11), Cibona – Budućnost 69:91 (Krušlin 14, Joksimović 11, Šiško ni igral; Dragičević 23), Metalac – Mega Leks 83:76 (Kutlešić 20; Nikolić 15), MZT – Cedevita 65:70 (20:12, 34:29, 50:48), Sutjeska – Zadar 71:60 (Spasojević 17; Delaš 24), danes ob 21. uri: Krka – C. zvezda, vrstni red: Budućnost 11-2, Cedevita 10-3, C. zvezda 9-3, Mega Leks 9-4, Zadar 7-6, Tajfun 6-7, Olimpija, Igokea, Partizan in Metalac po 5-8, Krka 6-6, MZT, Cibona in Sutjeska po 4-9.