Košarkarska Evropa in svet sta na nogah. Vzrok? Luka Dončić. Šestnajstletni Ljubljančan se je v dresu madridskega Reala že lansko sezono vpisal v zgodovino, saj je pri 16 letih, dveh mesecih in dveh dneh postal najmlajši igralec, ki je kadar koli zaigral v članski ekipi najtrofejnejšega evropskega kluba. S svojimi predstavami je nato skrbel, da navdušenje nad njim ni pojenjalo, a ni bilo nikoli tako veliko kot v nedeljo zvečer. 198 centimetrov visoki mladenič je ob zmagi svojega moštva na gostovanju v Bilbau na parketu preživel 22 minut, v tem času pa je dosegel kar 15 točk, šest skokov in štiri asistence za statistični indeks 22, s čimer je postavil nov mejnik španskega prvenstva. Z 12 točkami in statističnim indeksom 18 ga je pred tem pri 17 letih postavil Ricky Rubio.

Medmrežje je ponorelo zaradi predstave 16-letnega Luke Dončića, pri čemer ni zanemarljivo, da je točke dosegal v trenutkih, ko se je tekma lomila v sklepu zadnje četrtine. Z nekaterimi elegantnimi potezami, ko je v prodorih z varanjem podaje in gibanja preigral tudi po tri nasprotnikove igralce, je spominjal na nekdanjega velikana Dejana Bodiroga, s katerim ga javnost najraje primerja, ob tem pa pokazal, da se v njem skriva tudi velik atletski potencial, saj je v drugi četrtini z živalskim zabijanjem na noge spravil tudi nekatere navijače domačega moštva v Bilbau. »Govorimo o fantu, ki je pri 16 letih izredno zrel in osredotočen. Hkrati se zaveda, da lahko še zelo napreduje, kar je pri vsem skupaj najbolj pomembno,« je po sedmi zaporedni zmagi Reala v državnem prvenstvu povedal trener Pablo Laso.

Od slovenskih košarkarjev na tujem se je minuli vikend najbolj izkazal Jure Balažić, ki je v turški ligi ob zmagi Gaziantepa proti Ankari dosegel 19 točk. Uspešen je bil tudi Gašper Vidmar (8 točk), ki je z Banvitom ugnal evroligaškega Darussafaka, medtem ko je Jaka Klobučar (10 točk) z Istanbulom BB visoko klonil proti Anadolu Efesu. V Španiji sta Boštjan Nachbar s 13 in Uroš Slokar s tremi točkami Sevilli pomagala do zmage proti Zaragozi. Uspešen je bil še Jaka Blažič, ki se ob uspehu Laborala Kutxe nad Zaragozo ni vpisal med strelce. Grenkobo poraza je okusil Alen Omić, ki je bil proti Valencii z 10 točkami drugi strelec svojega moštva. Zoran Dragić je v ligi VTB zaradi petih osebnih napak na parketu preživel zgolj 11 minut, v katerih je dosegel sedem točk, Himki pa je premagal Enisey. Odlična predstava je v Nemčiji uspela Klemnu Prepeliču, ki je bil kljub 19 točkam in osmim skokom z Oldenburgom prekratek proti Hagnu.

Sedmerica že med najboljših 16

Če gre Madridčanom v domačem prvenstvu vse kot po maslu, je povsem drugače v evroligi. V petek so proti Crveni zvezdi v Beogradu doživeli že peti poraz, s čimer so padli na zadnje mesto v skupini A. Za napredovanje v drugi del tekmovanja Real potrebuje zmage na preostalih treh obračunih. Že prvi bo izredno zahteven, saj bo v Madridu v četrtek gostovalo vodilno moštvo skupine Fenerbahče. Turški klub si je skupaj z Olympiacosom, Barcelono, Kubanom, CSKA, Unicajo in Bambergom z Aleksejem Nikolićem že zagotovil mesto med najboljših 16. Blizu temu podvigu sta tudi predstavnika lige ABA Cedevita, ki je v 7. krogu na gostovanju ugnala Limoges, in Crvena zvezda.

Dobro v igri za napredovanje v drugi del najelitnejšega evropskega tekmovanja kaže tudi Dragiću s Himkijem in Blažiču z Laboralom Kutxo. Rusko moštvo je na zadnji tekmi klonilo proti Bayernu, a v rokah trdno drži drugo mesto v skupini A. Dragić je ob porazu proti Bayernu prispeval 11 točk, prav toliko kot Blažič ob porazu španskega moštva proti Olympiacosu. Baski si v skupini B s Cedevito delijo drugo mesto.

Bryant potrdil, da odhaja v pokoj

Aktualno dogajanje v ligi NBA je včeraj zasenčila novica, da se največji igralec v zgodovini košarke po Michaelu Jordanu poslavlja od aktivnega igranja. Košarkar kluba LA Lakers Kobe Bryant je potrdil, da bo 20. sezona v najmočnejši ligi na svetu njegova zadnja. »Med meditacijo so moje misli vedno odtavale h košarki. Vedno. V zadnjem času se je to spremenilo. V mojih mislih ni bila samo košarka. To je bil prvi znak, da se moj čas izteka,« je v čustvenem govoru po porazu proti Indiani povedal petkratni prvak in tretji najboljši strelec v zgodovini lige NBA, ki je povedal še, da je bil Jordan eden prvih, ki je izvedel za njegov načrt.

V ligi NBA je sicer poleg kluba Golden State Warriors največ oči uprtih v ekipo Philadelphia 76'ers, a iz povsem drugačnega razloga. Moštvo trenerja Bretta Browna namreč v letošnji sezoni še ni okusilo slasti zmage. Nanizalo je že neverjetnih 18 zaporednih porazov ali kar 28, če k temu prištejemo še deset neuspehov s konca lanskega rednega dela. To je najdaljši negativni niz katerega koli kluba v katerem koli moštvenem športu v Severni Ameriki.