Če je Chelsea v lanski sezoni blestel in s trdno obrambo kraljeval na Otoku, pa se je zgodba po poletju obrnila na glavo in so modri le bleda senca lanske šampionske zasedbe, pa čeprav so v igralski zasedbi med poletnim premorom doživeli le minimalne spremembe. Jose Mourinho si beli glavo, kako bi moštvo popeljal iz krize, a očitno za to še ni načel recepta, saj je včeraj doživel nov boleč poraz.

Bournemouth šokiral z največjo zmago v zgodovini kluba

Bournemouth, ki je bil ustanovljen davnega leta 1890, je letos prvič v zgodovini član elitne premier lige. Jasno je, da je letos cilj kluba z južne obale Anglije le eden – obstanek med nogometno elito, a za to se bo moral po do sedaj videnem (le tri zmage v 15 krogih) krepko potruditi. Je pa včeraj Bournemouth v boju za obstanek dobil veliko in nepričakovano darilo, saj je na Stamford Bridgu slavil tretjo prvenstveno zmago in s tremi osvojenimi točkami vsaj začasno splezal iz cone izpada na 17. mesto. Angleški mediji so si enotni, da je šlo za največjo zmago v zgodovini tega kluba, kar je izpostavil tudi trener Eddie Howe.

»To zmago moram označiti kot največji rezultatski dosežek v naši klubski zgodovini. Mislim, da smo na pravi poti. Če pogledate naše zadnje tekme, smo igrali zelo dobro, a smo v kar nekaj primerih kljub zelo dobrim predstavam ostali brez zmage, ki smo si jo zaslužili. Tokrat pa se je le izšlo po naših željah,« je po zmagi dejal zadovoljni Howe, ki je razkril, da je bilo po uspehu v slačilnici gostov ozračje nabito s čustvi: »Po koncu tekme je bilo zelo čustveno . Sem zelo ponosen na svoje igralce. Ta zmaga je zelo dobra za njihovo samozavest. Če lahko pridemo sem in zmagamo, potem sedaj vemo, da lahko to storimo povsod.«

Mourinho: Chelsea se ne bo boril za obstanek

Obraten učinek bo imel verjetno poraz na (že tako nizko) samozavest nogometašev Chelseaja, ki so v 15. krogu premier lige izgubili že osmič. To je nov hud udarec aktualnim angleškim prvakom v lovu za vsaj četrtim mestom, ki naj bi bil sedaj cilj v tej ponesrečeni sezoni. A Mourinho spoznava in priznava, da bo verjetno moral cilje še nekoliko znižati, saj je trenutno modrim precej bližje boj za obstanek kot boj za Evropo – s 15 točkami so na 14. mestu le tri točke oddaljeni od 18. mesta, ki vodi drugo ligo.

»Sem zaskrbljen, seveda. Zaskrbljen sem bil že pred to tekmo, saj nisem zadovoljen z našim položajem na prvenstveni lestvici. Lahko si predstavljate, da je ta skrb sedaj po tem domačem porazu še večja. A jasno je, da se Chelsea ne bo boril za obstanek. Za to ni nobenih možnosti. Chelsea bo začel zmagovati in se oddaljil od nevarnega dela lestvice. A to niti ni bistveno in pomembno. Problem je, da je naš cilj četrto mesto. Pred to tekmo se mi je zdelo povsem pošteno pričakovati, da z našo kvaliteto nanizamo tri ali štiri zmage, česar smo vselej sposobni, to pa bi nas pomaknilo bližje mestom, ki sem pričakoval, da bi jih konec decembra lahko zasedali. A ta poraz nas ni pahnil v nevarno območje, saj naš cilj ni boj za obstanek. Naš cilj je boj za četrto mesto, toda morda bomo morali sedaj začeti razmišljati le še o boju za 6. mesto,« je na novinarski konferenci po tekmi ugotavljal Mourinho.

Glede sinočnje predstave je Portugalec dejal, da je videl dober drugi polčas svoje ekipe, ponovno pa je bil razočaran nad sodniki. »Te tekme si nismo zaslužili izgubiti. Predvsem v drugem polčasu smo naredili več kot dovolj, da bi morali zmagati. Naš nasprotnik je bil v obdobju, ko je razmišljal le še o tem, da ne dobi gola in pride do točke, takrat pa je dosegel celo zmagoviti zadetek. Tudi sodnik pa je naredil veliko napako, a to je del igre. Mislim, da bi morali pri izidu 0:0 dobiti očitno enajstmetrovko po očitnem igranju z roko, a kot sem rekel, to je del igre,« je dodal Mourinho, ki očitno še ni bil obveščen, da je bil sporen tudi zadetek Bournemoutha, saj je bil strelec Glenn Murray pred strelom za las v prepovedanem položaju.

Mourinho v iskanju načina, kako buditi Costo in Hazarda

Pri Chelseaju prav veliko časa za razmišljanje o sinočnjem porazu nimajo, saj jih že v sredo čaka pomembna tekma v ligi prvakov proti Portu. V primeru novega poraza bi verjetno Londončani skupinski del zaključili na tretjem mestu, kar bi bilo za njih še eno veliko razočaranje.

Mourinho ima predvsem težavo s formo in učinkovitostjo svojih najboljših mož, saj sta Diego Costa in Eden Hazard daleč od lanskih dosežkov. Costa je tudi včeraj tekmo začel na klopi in v igro vstopil pred drugim polčasom, toda znova zapravil nekaj priložnosti ter ostal pri zgolj štirih letošnjih golih, skoraj neverjeten pa je podatek, da Hazard v letošnji sezoni na 22 temah še ni zadel, medtem ko je lani zgolj v premier ligi 14-krat zatresel nasprotnikovo mrežo, skupaj pa bil strelec 19-krat.