Chelsea je v lanski šampionski sezoni v premier ligi izgubil vsega trikrat, pa še to je zadnji poraz prišel v predzadnjem krogu, ko je bilo že jasno, da bodo modri osvojili naslov prvaka, v ligi prvakov pa sploh ni izgubil tekme (v osmini finala ga je po dveh remijih izločil PSG, op. p.). Le nekaj mesecev kasneje je na Stamford Bridgu situacija obrnjena na glavo, skoraj povsem enaka zasedba kot lani pa ne najde poti do zmage.

Včeraj je pri Londončanih gostoval Southampton in ko je v 10. minuti s prostega strela lepo zadel Willian, so se privrženci Chelseaja najbrž nadejali, da je to dober znak in da se utegne moštvo pobrati iz krize. A so se motili. Gostje, ki so bili v tej tekmi sicer vse prej kot v podrejenem položaju, so tik pred odmorom izenačili, v drugem polčasu pa sta Mane in Pelle izkoristila napaki Terryja in Hazarda in še dvakrat zatresla mrežo. Modri so tako vpisali že četrti prvenstveni poraz v zgolj osmih krogih, za vodilnim Manchestrom Cityjem pa znova zaostajajo velikih 10 točk.

7 minut o iskrenosti in sodnikih

Kriza Chelseaja je glavna tema otoških medijev, ki se vse glasneje sprašujejo, kako dolgo bo Mourinho še trener drage londonske zasedbe, ki je v primerjavi z lansko sezono doživela minimalne spremembe, zato so njeni slabi rezultati še toliko bolj nepričakovani. A Portugalec je odločen, da ne bo odstopil. Takoj po tekmi je stopil pred kamere in v sedemminutnem monologu iskal razloge za krizo. Krivi so predvsem igralci in (seveda) sodniki.

»Poznate me, jaz ne bežim od odgovornosti. A mislim, da ker smo v takšnem slabem položaju, smo lahko tudi iskreni. Ko smo na vrhu, imajo vsi veliko veselje, če nas spravijo na kolena, sedaj ko smo na tleh, pa bodimo tudi malce iskreni in jasno povejmo, da se sodniki bojijo v odločilnih trenutkih piskati za Chelsea. Pri rezultatu 1:1 smo ponovno ostali brez zelo pomembne enajstmetrovke, ki bi pri tem rezultatu in obdobju tekme verjetno spremenila precej,« meni Mourinho, ki pa je pozabil dodati, da je tudi Southampton v prvem polčasu ostal brez dveh upravičenih enajstmetrovk, a tega Portugalec (seveda) ni videl.

Svojih igralcev Mourinho sicer posamezno ni grajal, saj je problem v celotni skupini, ki je, kot pravi, povsem na tleh. »Nedosojena enajstmetrovka v takšnem trenutku je za nas usodna. Veste, zakaj? Ker je moštvo trenutno mentalno, psihično povsem na dnu in zato so dobri igralci videti kot zelo slabi. V prvem polčasu nismo igrali najbolje, a smo nadzirali potek srečanja, nato pa po eni napaki in izgubi koncentracije prejeli gol. V normalnih okoliščinah to ni težava in nadaljuješ v drugem polčasu s svojo igro, sedaj pa je vse drugače. Med odmorom sem igralcem dejal, naj ne delajo panike, saj ne izgubljamo z 0:4, ampak je izid 1:1. Tako smo se vrnili na igrišče v dobrem duhu, nato pa bi morali dobiti enajstmetrovko, veliko enajstmetrovko, ki pa se je sodnik ni upal dosoditi. Po tem je moje moštvo še bolj izgubilo samozavest in sledila sta zadetka nasprotnika po naših napakah. Moštvo je trenutno mentalno tako šibko, da se kljub trudu ob prvem neugodnem dogodku na igrišču lahko razpade,« pove Mourinho in doda: »Čas je, da vsak prevzame del odgovornosti. Če izgubljaš po toliko individualnih napakah in imaš tak strah do igranja, je to tudi odgovornost igralcev. Moji igralci trenutno igrajo zelo, zelo slabo kot posamezniki, ne morem pa priti sem in naštevati imen. Jasno je le, da smo kaznovani, ker delamo preveč individualnih napak, v takih trenutkih pa nezadovoljstvo prinaša še več nezadovoljstva in žalosti, slabi rezultati pa privlačijo nove slabe rezultate. Prva napaka je le prva napaka, saj ji sledijo še druge. To moštvo bi potrebovalo, da prvi polčasi dobi z dva ali tri proti nič, da se bi znebilo strahu in v drugem polčasu igralo svobodno. Žal se to ne zgodi.«

»Če me odpustijo, bodo odpustili najboljšega trenerja«

Kaj pa njegov del odgovornosti? Portugalec je prepričan, da je najboljša rešitev za Chelsea, zato odstop zanj ne pride v poštev. »Vem, o čem razmišljate in kaj govorijo v studiih, a to se ne bo zgodilo. Naj bom jasen glede tega. Prvič: jaz ne bežim, ko situacija ni najbolj ugodna. Drugič: če si v klubu želijo, da odidem, me bodo morali odpustiti, ker sam ne bom odstopil in zbežal od odgovornosti, od ekipe in svojih prepričanj. Očitno je, da bomo letos težko znova prvaki, saj je zaostanek za drugimi že kar precejšen, sem pa prepričan, da lahko pridemo med najboljše štiri. In ko sezona poteka tako slabo kot letos, je tudi to sprejemljiv dosežek. Tretjič, še bolj pomembno od prvega in drugega: smo v ključnem obdobju v zgodovini tega kluba. Veste, zakaj? Ker če me klub odpusti, bo odpustil najboljšega trenerja, ki ga je kdaj imel, hkrati pa bo tudi sporočilo ob slabih rezultatih ponovno takšno, da je za vse kriv trener. Mislim, da smo v trenutku, ko moramo vsi prevzeti svoj del odgovornosti. Jaz prevzemam svoj del, mislim, da bi ga morali tudi igralci ter tudi nekateri drugi ljudje v klubu, predvsem pa moramo držati skupaj. Želim si predvsem tega,« je še povedal Mourinho takoj po tekmi.

Nobenih možnosti, da bi Jose odstopil, uprava pa mu stoji ob strani

Nekoliko kasneje je moral portugalski strateg še na novinarsko konferenco, kjer je ponovno povedal, da je najboljši in da o odstopu ne razmišlja, odšel pa bo šele, ko ga bo odslovil predsednik kluba Roman Abramovič. »Ni nobenih možnosti, da bi odstopil. Nobenih. Zakaj? Zato ker Chelsea ne bi mogel imeti boljšega trenerja, kot sem jaz. Je nekaj trenerjev na svetu, ki so na enakem nivoju kot jaz, niso pa boljši od mene. Niso. Zato ne mislim pobegniti. Ostajam zaradi dveh razlogov. Na svoje delo sem zelo ponosen in vem, da sem pri tem zelo dober, druga stvar pa je ta, da obožujem ta klub. Če ne bi bilo tako, bi bila situacija drugačna. Chelseaju želim le najboljše, najboljše za klub pa je, da ostanem jaz trener. Zato bom ostal. To sem govoril tudi, ko smo bili prvaki, da bom tukaj, dokler mi predsednik in uprava ne rečeta, da moram oditi. Ostal bom, dokler ne bodo rekli: 'Jose, dovolj je bilo.' To sem govoril, ko smo bili prvaki in govorim zdaj, ko smo 16. na lestvici. Torej, za moj odstop ni nobenih možnosti.«

Mourinho bo kljub novem porazu res vsaj še nekaj časa vodil londonsko zasedbo, saj se je v kriznih trenutkih včeraj sestala uprava Chelseaja, ki je svojemu trenerju izrazila podporo in mu, vsaj za zdaj, še stoji ob strani.

Redknapp: Mourinho izgublja svoje igralce

Če Mourinho razloge za slabe rezultate išče večinoma pri vseh drugih, le pri sebi ne, pa so do Portugalca vse bolj kritični strokovnjaki in mediji na Otoku. Da je izgubil čarobno palico, meni tudi nekdanji angleški reprezentant Jamie Redknapp, strokovni komentator tekem na Sky Sports.

»Videti je, kot bi bila Mourinhova glava v pralnem stroju, saj sprejema mnogo naglih odločitev. Do zdaj sem o Mourinhu mislil, da je vsaka njegova poteza skrbno premišljena, saj je bila vsaka njegova odločitev kot čarovnija. Dve minuti pred koncem tekme je znal opraviti zamenjavo, ki mu je nato prinesla zmago. Sedaj pa se zdi, da karkoli stori, gre v napačno smer. Pred štirimi meseci so osvojili naslov prvaka in vse jim je šlo kot po maslu, danes pa ob pogledu na Chelsea menim, da je Mourinho začel izgubljati svoje igralce. Nekako jih mora dobiti nazaj. Trenutno so le senca moštva, ki je bilo lani najboljše. Mourinho spreminja ekipo, menja sistem igre in neprestano rotira igralce. Mislim, da ni več prepričan, kdo tvori njegovo najboljšo postavo. Najlepše pri Chelseaju lani je bilo to, da smo vsi vedeli, kdo je v udarni enajsterici, vsak jo je znal našteti. Sedaj pa je ob pogledu na njih vse videti narobe.«