Računsko sodišče bo v naslednjih dneh spisalo mnenje, v katerem se bo opredelilo do ravnanja koprske komunale, ki je v zadnjem času za kar 182.500 evrov kupila 16,9-odstotni delež Primorskih novic, poteguje pa se tudi za nakup polovičnega deleža v podjetju Adriafin, ki je lastnik VinaKoper, za katerega ponuja 2,5 milijona evrov. Računsko sodišče v zadnjem času obravnava vse več podobnih primerov, ko občine ali javna podjetja kupujejo kapitalske deleže. Vsak primer obravnavajo posebej, praviloma z vidika, ali se s takimi nakupi ščitijo občinski interesi. Na računskem sodišču menijo, da je pri koprski komunali treba upoštevati tudi osnovni namen podjetja – to je izvajanje javnih gospodarskih služb.

Podjetjem bi rad omogočil razvoj

Gašpar Gašpar Mišič v nakupih ne vidi prav nič spornega in pojasnjuje, da so se zanje odločili zato, ker so družbenoodgovorno podjetje in želijo lokalnim družbam omogočiti uspešen razvoj in poslovanje. Prav tako naj bi šlo pri nakupu Primorskih novic in Adriafina za donosne kapitalske naložbe, ki naj bi prinesle nova delovna mesta in zagotavljala promocijo v domačem in širšem prostoru.

»Prepričani smo, da kljub dobri nameri ni naloga in poslovni interes javnega komunalnega podjetja, da vstopa v kapitalske naložbe drugih podjetij, ki z osnovno dejavnostjo Komunale Koper niso povezane,« so prepričani v koprski SMC, ki jo vodi poslanka Lilijana Kozlovič. Pri tem dodajajo, da Komunala Koper za nakupom omenjenih deležev ne pridobi upravljalske pravice, s katero bi lahko vplivali na poslovanje družb in zagotavljali nova delovna mesta. Sočasno pa je lani dvignila cene položnic.

Znižajo naj položnice

Ker koprska komunala posluje z dobičkom in napoveduje še boljše poslovanje, v SMC pričakujejo, da bo del denarja vrnila občanom v obliki znižanja cen za opravljene storitve ali v obliki dobropisa. Enako pričakujejo tudi vse druge opozicijske stranke in svetniki v koprskem občinskem svetu, ki se ne strinjajo, da se javni denar Komunale Koper, ki je last vseh občanov, namenja za nakupe drugih podjetij, ki nimajo zveze z dejavnostjo komunale in interesi občanov.

Koprska SMC zahteva tudi pojasnilo o povezavi med koprsko občino, Komunalo Koper, podjetjem Grafist in Delavsko hranilnico pri naložbi v izgradnjo stanovanj v Livadah. Spomnimo, da je koprska komunala poslovanje pred časom prenesla na Delavsko hranilnico, enako je storila tudi Mestna občina Koper, Delavska hranilnica pa je glavna partnerica pri gradnji stanovanj.