Za obalnega nepremičninarja Gašparja Gašparja Mišiča je bilo lansko poletje sanjsko. Kljub predčasnemu odhodu s položaja predsednika uprave državne Luke Koper je s pomočjo prijatelja, koprskega župana Borisa Popoviča, hitro našel drugo službo. Kot se je izkazalo, pa je Mišič ob vsem tem rešil še zasebne nepremičninske posle.

V času, ko je na Obali na stotine praznih novozgrajenih stanovanj, je namreč poslovanje Mišičevega podjetja Gasspar Invest, lastnika nadstandardnih stanovanj v varovani soseski Rezidenca park Lucija, doseglo najnižjo točko doslej. Obseg njegovih prihodkov je upadel še za četrtino, na 620.000 evrov, pomembnejši denarni tok iz poslovanja (EBITDA) pa se je zmanjšal za polovico, na 180.000 evrov. Ob tem so podjetje bremenili tudi dolgovi. Visoke obresti na najeta posojila pri Banki Koper so pobrale velik del ustvarjenih prihodkov, vse bližje pa je bila tudi njihova zapadlost.

Mišičevemu podjetju odobrili 15-letno posojilo

Toda Mišiču je konec lanskega septembra, nedolgo zatem, ko ga je Popovič imenoval za »začasnega« direktorja javne Komunale Koper, uspel veliki met. Gasspar Invest je pri Delavski hranilnici dobil ugodno posojilo v višini dva milijona evrov, z njim pa očitno poplačal staro pri Banki Koper. S tem se je nepremičninsko podjetje za 15 let rešilo skrbi, saj bo moralo novo posojilo vrniti šele leta 2029.

Tudi stroški financiranja so razmeroma ugodni. Če je pred tem Gasspar Invest plačeval po štiriinvečodstotni pribitek, so mu v Delavski hranilnici zagotovili 3,5-odstotnega. Za boljšo primerjavo: po podatkih Banke Slovenije so se v tistem času dolgoročna posojila v višini nad milijonom evrov v povprečju odobravala po višji, okoli štiriodstotni obrestni meri. Letos, ko so povprečne obrestne mere na tovrstna posojila strmoglavila na nekaj manj kot 2,6 odstotka, pa so se tudi v Delavski hranilnici odločili, da Gasspar Investu omogočijo nižji, 2,9-odstotni pribitek.

Naključno ali ne, v istem obdobju, kot je Gasspar Invest uspešno refinanciral svoje obveznosti, sta posle k Delavski hranilnici prenesli Komunala Koper, ki jo vodi Mišič, in Mestna občina Koper, pri kateri ima Mišič kot svetovalec župana Popoviča še vedno precejšen vpliv.

Komunala in občina izbrali Delavsko hranilnico

Komunala Koper je tako pri Delavski hranilnici konec lanskega septembra najela milijon evrov visoko posojilo, dobila pa je domala identične pogoje kot Mišičev Gasspar Invest: 15-letno obdobje odplačevanja in obrestno mero v višini 3,5 odstotka. Z njim je reprogramirala neodplačano glavnico posojila pri NLB, na katero je plačevala 6,6-odstotne obresti. Tako kot Gasspar Investu pa so tudi Komunali Koper pred nekaj meseci znižali pribitek za 0,6 odstotne točke. Kar je pomembneje, Komunala Koper je na Delavsko hranilnico preselila tudi del plačilnega prometa, pri njej pa odprla dva poslovna računa. Koliko Delavska hranilnica zasluži z izvajanjem omenjenih storitev, nam v javnem podjetju niso razkrili, povedali so le, da so pri njej stroški večine bančnih storitev med najnižjimi na trgu.

Z Delavsko hranilnico, ki se vedno bolj agresivno širi na slovenskem trgu, je začela sodelovati tudi koprska občina. Tam so nam potrdili, da so z banko konec decembra lani sklenili depozitno pogodbo za tri mesece. Depozit v višini 1,5 milijona evrov se je obrestoval po 0,75-odstotni obrestni meri. Dodali so, da so sklenili depozit še pri eni banki. Lani so pri Delavski hranilnici najeli še 2,5-milijonsko dolgoročno posojilo. »Delavska hranilnica za občino izvaja tudi storitve mestne blagajne,« so povedali.

Tu pa se povezave med Delavsko hranilnico in Mišičem ne končajo. Slednji bo sodeloval pri projektu dokončanja 190 stanovanj v izolskih Livadah, ki jih je iz stečajne mase za več kot 8,4 milijona evrov kupilo podjetje DH Storitve, odvisno podjetje Delavske hranilnice, so poročale Primorske novice. Delavska hranilnica bo kasnejšim kupcem stanovanj tudi pomagala financirati nakup.

Mišič: Nisem imel nobenega vpliva

Kljub vsemu vpleteni zavračajo vsakršna namigovanja, da bi šlo za kakršne koli vezane posle. V Komunali Koper so pojasnili, da je z zamenjavo in reprogramiranjem obstoječega posojila soglašal občinski svet. »Izbira banke temelji izključno na najugodnejši ponudbi. Pogoje za dodelitev kreditov pa ocenjujejo izključno banke, glede na bonitetno stanje družbe,« so poudarili. »Zato zavračamo namigovanja, da bi Komunala Koper s svojim poslovanjem kakor koli vplivala na zunanja razmerja med banko in zasebnimi podjetji ali obratno,« so še sporočili iz koprske komunale.

Odzval se je tudi vršilec dolžnosti direktorja Komunale. »Kot svetovalec župana nisem imel nobenega vpliva ali vloge pri sklenitvi depozitov Mestne občine Koper. Ta ima svojo samostojno finančno službo, kot svetovalec župana pa nisem pristojen za področje financ,« nam je povedal Mišič. Bolj redkobeseden je bil Jože Stegne, dolgoletni prvi mož Delavske hranilnice, ki je v lasti sindikatov. Podučil nas je, da sprašujemo o poslovnih skrivnostih.