Potem ko so nekatere največje slovenske vinske kleti – Kapela, Vinag in Vino Brežice – bankrotirale, v nekaterih od njih lahko pričakujemo lastniške spremembe. Razen v Agroindu Vipava 1894, eni največjih vinskih kleti, ki shranjuje od 14 do 15 milijonov litrov vina, prevzemala pa naj bi jo ukrajinska družba Demis Group, bi lahko v kratkem do sprememb lastništva prišlo tudi v podjetju Vinakoper oziroma v njegovi lastnici, družbi Adriafin. V slednji med seboj sprta Istrabenz in Luka Koper obvladujeta vsak po polovični lastniški delež.

V Luki Koper še ne vedo, ali bodo uveljavili predkupno pravico

Istrabenz polovico Adriafina, ki ima v lasti 78-odstotni lastniški delež Vinakopra (petinski lastnik je Kmetijska zadruga Agraria Koper), prodaja zaradi finančnih težav. Po neuradnih informacijah je za nakup polovice Adriafina prispelo sedem nezavezujočih ponudb v višini od 2,5 do 5 milijonov evrov. Med ponudniki, ki so oddali nezavezujoče ponudbe, so možni strateški kot finančni vlagatelji. Za nakup polovičnega lastniškega deleža Adriafina ima predkupno pravico Luka Koper. V Luki se na Istrabenzov razpis niso prijavili, ali bodo uveljavljali predkupno pravico, pa še ne vedo.

Kdo vse se poteguje za nakup polovice Adriafina, še ni znano. Eden od znanih ponudnikov je občinska družba Komunala Koper, ki jo kot vršilec dolžnosti vodi Gašpar Gašpar Mišič. »Kot javno podjetje v lasti koprske občine želimo z nakupom deleža v Adriafinu zagotoviti stabilno lastniško strukturo družbe Vinakoper, s ciljem njenega dolgoročnega uspešnega poslovanja,« so razloge za konkuriranje pri nakupu lastniškega deleža Adriafina utemeljili v Komunali. K temu jih je dodatno spodbudilo dejstvo, da so se prevzemi v nekaterih lokalnih okoljih v preteklosti pogosto izkazali kot negativni (na primer prevzemi v turizmu). Kako nameravajo financirati morebitni nakup Adriafina, v Komunali Koper niso razkrili.

Od vsote vseh sredstev v višini 8,5 milijona evrov je imela Komunala Koper konec lanskega leta približno polovico dolžniškega kapitala. Pri številnih podjetjih je delež dolžniškega kapitala bistveno višji, kar pomeni, da bi se komunalno podjetje lahko še zadolžilo, še posebej s poroštvom koprske občine. Lani je Komunala Koper dosegla 16,9 milijona evrov prihodkov od prodaje, čisti dobiček pa je znašal dober milijon evrov.

Okoli 600 hektarjev zemljišč

Za nakup družbe Vinakoper se je v preteklosti zanimala ženevska skupina Orah, ki jo zastopa Marko Vilfan. Spomnimo, Orah se je na začetku leta 2010 zanimal za nakup 36-odstotnega lastniškega deleža Mercatorja, ki so ga tedaj prodajale banke. Precejšnje zanimanje za nakup Vinakopra je izrazil tudi velik hrvaški vinogradnik Enver Moralić, lastnik družbe Brič v slovenski Istri in Kutjeva na Hrvaškem.

Vinakoper obvladuje okoli 600 hektarjev zemljišč, od katerih je velika večina v dolgoročnem najemu. V letošnjem letu je družba pridelala okrog 3700 ton lastnega grozdja, 500 ton pa ga je še odkupila. Leta 2014 je družba Vinakoper dosegla 7,94 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je bilo malenkost več kot leta 2013. Pri tem se je čisti dobiček zvišal za skoraj četrtino in je znašal 340.000 evrov.