Janez Gril je predlagal, da bi večje verske obrede, gre za pet ali šest praznikov, prenašali na prvem radijskem programu. Sicer verski obredi domujejo na tretjem programu. Razdelili naj bi si jih rimskokatoliška in evangelistična cerkev. Povedal je, da se je o tem pogovarjal tudi z muslimani, vendar se niso odločili za sodelovanje. Sprva je bil njegov predlog pri oblikovanju amandmajev preslišan. Mitja Štular, predsednik sveta, je predlagal amandma, da bi vse verske obrede prenašali na prvem programu. Morda tudi zato, ker naj bi na tej točki seje o vseh amandmajih glasovali v paketu. Moje videnje je, da nam je pač hotel podtakniti nekaj, kar je že dolgo v zraku. Gre za pisma, ki jih dobiva direktor radia Miha Lampreht in govorijo prav o tem. O prenosu verskih dogodkov na prvi radijski program. Nekaj svetnikov je skočilo pokonci, da je treba glasovati o vsakem amandmaju posebej, in pri tem vztrajalo. Pri glasovanju predlog o prenosu vseh verskih dogodkov na prvi program ni dobil absolutne večine glasov. Zato je Mitja Štular, ki je predlog o prenosu na prvi program tudi oblikoval, predlog spremenil. In upošteval prvi predlog Janeza Grila. Tako se šest velikih verskih obeležij seli na prvi program radia.

Na hitro, toda spretno stkan postopek. Pri tovrstnih manevrih me vedno zmanjka. Pridejo po mnogih urah seje, ko pade pozornost, ko so se krogi taktike izčrpavanja že nekajkrat zavrteli. Podobno se nam je zgodilo po pestrih poletnih dogodkih na RTV. Saj veste, premeščanje oddaj in ljudi, odpuščanja. Ker smo sumili, da razprave na to temo na svetu ne bo, smo nabrali potrebno število glasov in tako je točka o razmerah na RTV prišla na dnevni red. Predlagatelji smo bili, med drugim, označeni za rušitelje vodstva, no, pravzaprav že skoraj državnega vrha. Tik pred glasovanjem so nam podtaknili del stavka, sklepa. Kar je povzročilo, da sklepa, vezanega na točko, ki sem jo sopredlagala, nisem mogla podpreti. Zakaj? Sklep bi se moral glasiti: Programski svet ugotavlja, da je bila raven notranje in zunanje komunikacije pomanjkljiva, kar povzročilo nepotrebne zaplete in nerazumevanja. Še Marko Filli, generalni direktor RTV, se je s tem strinjal in se v enem od medijev tudi opravičil. Neškodljiv, nezavezujoč in neobtožujoč ugotovitveni sklep. Hja, toda v zadnjem hipu je bilo, spet presenetljivo hitro in spretno, dodano: Programski svet ugotavlja, da je bila raven notranje in zunanje komunikacije pomanjkljiva, kar je poleg določenih neresnic, ki so bile razširjene v medijih, povzročilo nepotrebne zaplete in nerazumevanja. Obtožili smo druge medije, da lažejo in da tu tiči glavni razlog za težave na RTV. Nisem glasovala za. Potrebna večina je. Pa čeprav sem opozorila, da smo vodstveni organ RTV, ne pa medijsko (raz)sodišče. V brezveznem sklepu smo obsodili, očrnili druge medije v državi in nanje prenesli odgovornost za dogajanje na RTV.

Če ste se prebili čez pretežno tehnični opis tega, kar mi v živo meljemo več ur, upam, da se držite za glavo. Na ministrstvu za kulturo vedo, kaj se dogaja na RTV? Skrbeti bi moralo vsaj poslance v državnem zboru. Tam nas je bila večina izvoljena. Ali jim ustreza, kako tudi njihovi predstavniki (ne) delujejo na čelu največje medijske in kulturne institucije v državi? Za začetek bi lahko spremenili sestavo, predvsem pa število svetnikov. Devetindvajset nas je, kar je za konstruktivno delovanje hromeče. Veliko svetnikov funkcijo razume kot uredniško. Posegali bi v tekste novinarjev, odločitve urednikov, ukinjali bi oddaje. Natančno, s kirurškim nožem, merijo predstavnike in sestavine leve in desne politike v oddajah. Kaj medij je, kako nastaja, ne vedo. Vidijo ga kot orodje za različne (njihove) interese. Ko letijo obtožbe, da vse na RTV obvladuje udba, predsednik sveta tega izliva ne prekine. Ker je to, da vsak pove, kar misli, demokracija.

Nisem vernica, ločitev vere in države razumem enostavno in dobesedno. Če pa že imamo verski program, potem naj upošteva več ver. Predstavnike srbske pravoslavne cerkve in islamske skupnosti lepo prosim, da izkoristijo novo pridobljene radijske termine. So manjšine, pripadniki nekdanjih jugoslovanskih narodov na RTV zastopani primerljivo z madžarsko in italijansko manjšino? Če kar naprej poslušam na sejah zgolj in samo o politični uravnoteženosti, je čas, da se lotimo še drugih uravnoteženosti – verske, rasne, spolne, socialne... Smo na repu leta 2015, na programskem svetu RTV pa še vedno prevladuje boj za artikulacijo nekih preteklih ideoloških iger brez meja.