Bine Kordež, nekdanji predsednik uprave Merkurja – položaj je moral zapustiti sredi leta 2010 –, ima novo službo. Še pred meseci, kmalu po vrnitvi iz zapora, je zatrjeval, da pravzaprav živi na ženin račun. Pred dobrim mesecem je prišlo na dan, da jima soproga gradi novo hišo, v neposredni bližini tiste, iz katere se je moral letos poleti, ker je bila prodana na dražbi, izseliti.

Zdaj Kordež dela v podjetju za upravljanje družb in svetovanje Facig, ki sodi v propadajoči imperij Franca Gajška, enega nekdaj najbogatejših Slovencev. »O tem, koliko časa sem zaposlen v tem podjetju, ne bi govoril pa tudi ne, kdo je koga poklical. Dejstvo je, da Gajška poznam že kar nekaj časa,« je bil redkobeseden nekdanji prvi mož nakelskega trgovca, ko nas je zanimalo, kako je pravzaprav prišlo do njunega sodelovanja. Družba Facig, ki jo vodi Gajšek, je lani po javno dostopnih podatkih pridelala vsega osem tisočakov čistega dobička.

Včasih hobi, zdaj služba

Da ima Bine Kordež novo službo, je prišlo na dan ta teden v sojenju v zadevi Primskovo. Nekdanji tajkun sicer pravi, da se zdaj službeno ukvarja s tistim, »kar je bilo nekaj časa zanj hobi, to je z analizami«. Neposredno oziroma javno pa se v zadevah, ki jih analizira za Gajška, ne pojavlja, saj bi to morda lahko koga zmotilo.

Pred časom je Kordež napovedoval, da bo šel v osebni stečaj, saj so njegovi večmilijonski dolgovi previsoki, da bi jim zmogel poravnati. »To še vedno velja, zato mi drugega tako in tako ne preostane; kdaj dejansko pa se bom za uporabo tega instituta odločil, ne vem,« pojasnjuje.

S tožilstvom se še pogaja

Za danes je bil za Kordeža na ljubljanskem okrožnem sodišču sklican predobravnavni narok, ki pa je bil znova preklican, in sicer na željo specializiranega tožilstva. Novi narok, na katerem bi bil lahko znan izid pogajanj o morebitnem priznanju krivde, je zdaj sklican za januar.

Spomnimo, Kordež se je po razveljavitvi sodbe, zaradi katere je bil v zaporu, s tožilstvom začel pogajati o priznanju krivde. Vrhovno sodišče je namreč deloma ugodilo njegovi zahtevi za varstvo zakonitosti in razveljavilo sodbo, s katero je bil zaradi zlorabe položaja pri preprodaji trgovskega centra Primskovo obsojen na šest let in pet mesecev zapora.

V ponovljenem sojenju bi morala biti glede na sodbo vrhovnega sodišča v ospredju vprašanje protipravne premoženjske koristi, ki naj bi jo Kordež pridobil, in njen izračun. Okrožno in višje sodišče sta namreč v svojih sodbah navedli nasprotujoča si mnenja glede vprašanja, kako izračunati to premoženjsko korist.

S preprodajo trgovskega centra Primskovo naj bi Kordež in njegovi sodelavci Merkur oškodovali za nekaj več kot devet milijonov evrov. Merkur se je namreč odpovedal predkupni pravici za ta center v korist Merfina (družbe, prek katere so peljali menedžerski prevzem). Ta pa je s posojilom, ki ga je dobil od Merkurja, kupil trgovski center ter ga v roku nekaj dni prodal naprej koroškemu gradbenemu podjetju Kograd Igem. Pol leta kasneje so nepremičnino prodali nazaj Merkurju, razlika v višini nekaj več kot devet milijonov evrov med prvo in zadnjo prodajno ceno pa je ostala Merfinu. Protipravno premoženjsko korist naj bi, kot je sklenilo prvostopenjsko sodišče, pridobili prek Merfina, ki so ga tudi lastniško obvladovali.

Kordež je v zaporu na Dobu prestal leto in tri mesece od dosojene zaporne kazni, nato pa je bil konec lanskega oktobra izpuščen, saj je vrhovno sodišče v obravnavi njegove zahteve za varstvo zakonitosti ocenilo, da so podani razlogi za prekinitev prestajanja kazni.