Potem ko je Gorenjska banka dobila sodni spor z idrijsko Hidrio, je moral poraz priznati še eden od financerjev spodletelega menedžerskega prevzema Merkurja. Gre za družbo G Skupina (nekdanja GBD Skupina), ki je zaradi pomoči Binetu Kordežu pri naskoku na nakelskega trgovca utrpela večmilijonsko škodo, junija 2013 pa končala v stečaju.

Še prej se je začelo pravdanje med obema stranema. Gorenjska banka je namreč od G Skupine zahtevala plačilo šest milijonov evrov. Toliko je namreč banka posodila G Skupini, ta pa naprej Kordeževim. Za pomoč pri izterjavi se je obrnila na sodišče. Vodstvo G Skupine, ki jo je lastniško obvladovala Ani Klemenčič, ji ni ostalo dolžno. Proti banki je vložilo tožbo. V njej je uveljavljalo ničnost posojilne pogodbe iz leta 2008, saj da naj bi šlo pri financiranju Kordeževih le za navidezni pravni posel.

Po dolgih štirih letih pravdanja se je stečajni upravitelj G Skupine Janez Felc odločil, da bo temu in visokim sodnim stroškom naposled naredil konec. Z banko je dosegel sporazum o sodni poravnavi, na podlagi katere bi banka in G Skupina umaknila vsaka svojo tožbo, sam pa bi priznal šest milijonov evrov visoko terjatev Gorenjske banke v stečajno maso. O tem, da bi bila poravnava bolj smiselna od nadaljnjega tožarjenja, je Felca prepričala tudi sodba v postopku med Gorenjsko banko in Hidrio. Čeprav je Hidria vztrajala, da je šlo v resnici za obvodno financiranje bank, ki so bile čezmerno izpostavljene do Kordeževih in da jim ni treba vrniti 11-milijonskega bančnega posojila, so na okrožnem sodišču v Ljubljani pritrdili banki. Odločili so, da morata Hidria oziroma menedžerska družba H & R, ki jo obvladujejo Edvard Svetlik in člani njegove družine, Gorenjski banki vrniti posojilo skupaj s pripadajočimi obrestmi.

Zaradi takšne sodbe, četudi na prvi stopnji, je Felc ocenil, da v primeru G Skupine ni možno pričakovati drugačne odločitve. »Kot upravitelj menim, da je sodna poravnava s takšno vsebino ugodna za stečajnega dolžnika. Zaradi visokih vrednosti spornih predmetov so namreč stroški postopkov zelo visoki,« je Felc utemeljil v poročilu upnikom. V njem jih je pozval, naj se izjasnijo o tem, ali vztrajajo pri tožbi proti Gorenjski banki, in če da, naj na račun G Skupine nakažejo 620.000 evrov za stroške odvetnikov in sodnih taks.

Ali bo zakopal bojno sekiro z Gorenjsko banko ali pa se bo pravdanje nadaljevalo, bo znano septembra, ko naj bi potekal naslednji narok. Toda do takrat bi lahko stečajni postopek G Skupine vodil drug upravitelj. Največji upniki so namreč zahtevali Felčevo zamenjavo. Zakaj je temu tako, Felc ni znal povedati. So ga pa hoteli zamenjati že v začetku letošnjega leta in namesto njega imenovati Branko Remškar, direktorico Poteze. Sodišče je njihov predlog zavrnilo, saj je Remškarjeva v preteklosti poslovala z G Skupino. Upniki niso odnehali in kot zamenjavo našli Miho Muhiča. Glasovanje o Felčevi razrešitvi se je začelo sredi maja, končalo pa ravno v teh dneh. Konec prejšnjega tedna je namreč sodišče Felca že pozvalo, naj izdela poročilo o glasovanju. Na tej podlagi pa bo sprejelo končno odločitev. Po dostopnih podatkih je glas oddalo več deset upnikov.