Suši za 400 evrov

V Londonu so nedavno odprli nov bar, ki ponuja suši in se uvršča med najdražje restavracije na svetu, brez konkurence pa je najdražja restavracija v Veliki Britaniji. Cena večerje za enega v restavraciji Araki je 400 evrov. In to brez pijače. V restavraciji mojstra sušija Mitsuhira Arakija je le devet sedežev, ki so seveda rezervirani tedne vnaprej. Kuharski mojster trdi, da je cena posledica najboljših sestavin, saj za svoj suši dobi sipe iz Južne Afrike, tunino iz Irske in tartufe iz Italije. Menda vsak dan zavrne skoraj 60 odstotkov tunov, ki jih nakupijo. Kljub zasoljeni ceni – ali pa prav zato – Arakijev suši slovi kot najboljši na svetu.

Sušeni kečap

Američani si ne morejo predstavljati hrane brez kečapa. Zato so iznašli sušeni kečap, ki ga lahko vedno nosijo s seboj, ne da bi bili v strahu, da se bodo s kečapom popackali. Dehidriran kečap se ponovno zmehča, če ga položite v hamburger. Čeprav je videti kot tanek rdeč toaletni papir, naj bi imel sušeni kečap enak okus kot tekoči. Posušeni kečap so nemudoma razglasili za kulinarično revolucijo, vprašanje pa je, ali ga bodo zares sprejeli tudi potrošniki.

Koreja brez kimčija

Za Korejce je kimči, fermentirano zelje, nacionalna jed in vir zimskega zdravja. Toda v Severni Koreji so soočajo z resnim pomanjkanjem glavne sestavine za kimči – zelja. Zaradi suše in kasnejših poplav je bil letošnji pridelek zelja pičel. Zato so sedaj, ko se je začela sezona kimčija, cene zelja v Severni Koreji poskočile za tisočkrat. Malce manj se je podražil radič, ki ga tudi uporabljajo za kimči – le za petstokrat. Pomanjkanje sestavine za priljubljeno hrano je tolikšno, da po poročanju NK Daily ljudje zasledujejo vozove z zeljem, da bi le prišli do vsaj ene glave za izdelavo kimčija.