Kaj je v suhem origanu?

Se vam je že zgodilo, da ste kupili suhe začimbe, pa so imele drugačen okus kot tiste z vrta? Raziskovalci na Irskem so odkrili, da je v suhih začimbah na trgovinskih policah vse kaj drugo kot začimbe, ki so narisane na embalaži. Izkazalo se je, da je med začimbami največkrat ponarejen origano. Skoraj četrtina testiranega origana se je izkazala za lažnega, v njem pa je bilo vse, od zmletih listov oljk do sušene trave. V nekaterih izdelkih je bilo skoraj 70 odstotkov sestavin, ki niso bile zapisane na deklaraciji in niso bile origano.

Pekoče podaljša življenje

Neka nedavna raziskava je pokazala, da ljudje, ki na teden pekočo hrano zaužijejo šest ali sedemkrat živijo dalj časa. Pravzaprav so ugotovili, da je tveganje za smrt pri njih za 14 odstotkov nižje kot pri drugih ljudeh. Niso vsi strokovnjaki prepričani, da je življenje daljše zaradi pekoče hrane, vendarle pa zagovarjajo stališče, da bi morali še naprej raziskovati v to smer. Morda bo znanost presenečena.

Pokrovček bo povedal, ali je mleko skisano

Strokovnjaki iz Amerike in Tajvana so te dni s pomoči tridimenzionalnega tiskalnika ustvarili pokrovček za mleko, ki bo lahko uporabniku povedal, ali se je mleko že skisalo. Koristen izum? Nekateri pravijo, da ne. Predvsem zato, ker je v tem pogledu zelo zanesljiv – človeški nos!