Kar se je še pred kratkim zdelo malo verjetno, se je s včerajšnjo odločitvijo vlade Angele Merkel spremenilo v mogoče. Koalicijska vlada CDU/CSU in SPD je namreč odobrila napotitev do 1200 nemških vojakov v Sirijo, kjer bodo vojaki sodelovali v boju zoper Islamsko državo.

Ko je francoski predsednik François Hollande Islamski državi napovedal vojno, je pri tem v skladu z 42. členom lizbonske pogodbe na pomoč poklical vse članice EU. Kanclerka Merkel je francoskemu kolegu obljubila, da bo Nemčija storila vse, kar je v njeni moči. A o napotitvi nemških vojakov v Sirijo takrat še ni bilo govora.

Politični analitiki so se strinjali, da bo najverjetnejši odziv nemške vlade povečanje prisotnosti nemških vojakov v že obstoječih misijah v okviru misij Združenih narodov, na primer v Maliju. Iz Francije so v Nemčijo letele ostre puščice, da Nemci s Francijo niso dovolj solidarni. Da mora Nemčija storiti več, je z včerajšnjo odločitvijo, da država v Sirijo napoti kontingent izvidniških letal in do 1200 vojakov, očitno sklenila tudi vlada Merklove.

Opozicija nasprotuje

Nemški vojaki naj bi sodelovali v preletih območja z izvidniškimi letali, z vojaško ladjo ščitili francosko letalonosilko in skrbeli za oskrbo goriva letal v zraku. Misijo so časovno omejili na leto dni, stala pa naj bi okoli 134 milijonov evrov.

Odločitev je poskrbela za nemalo skeptičnih odzivov v opoziciji, pa tudi v vojski in med vojaškimi analitiki. Opozicijski stranki Levica in Zeleni opozarjata, da bo Nemčija zdaj še bolj dovzetna za teroristične napade in da bodo vojaški napadi na IS neučinkoviti oziroma bodo med civilnim prebivalstvom, ki bo zdaj še bolj trpelo, vzpodbudili še več sovraštva proti Zahodu in s tem bo IS imela še več priložnosti za rekrutiranje borcev.

V vojski opozarjajo, da nemška misija, ki bo sicer del širše koalicije, nima postavljenih konkretnih ciljev niti strategije, kako dokončno poraziti IS. Zgolj z napadi iz zraka ne bo šlo, so prepričani. Napovedujejo, da je leto dni mandata utopija in da bo boj z IS trajal najmanj deset let. Še posebno zato, ker IS ni prisotna samo v Siriji. Na tej točki je sicer nemška politika enotna: IS ne bo mogoče poraziti zgolj z napadi iz zraka niti zgolj z vojsko.

Javno mnenje podpira vlado

Tu pa se enotnost političnih mnenj tudi konča. V opoziciji so prepričani, da je sporna že sama pravna podlaga za napotitev nemških vojakov v Sirijo. Prepričani so, da bi za to potrebovali resolucijo Združenih narodov. Kljub temu v parlamentu, ki mora odločitev vlade še potrditi, ni pričakovati zapletov. Na vladni strani je za zdaj tudi javno mnenje. Po eni od zadnjih objavljenih raziskav napotitev vojakov v Sirijo podpira 45 odstotkov vprašanih, nasprotuje pa ji 39 odstotkov vprašanih.