Sončen prostorček z razgledom

Zamisel zanje je na nedavnem dubajskem tednu dizajna predstavila argentinska arhitektka Aldana Ferrer Garcia, ki sicer živi v Brooklynu v New Yorku. Sistem, imenovan Več neba (More Sky), nadomesti stara okna s strukturo, ki jo potisnemo iz okvirja navzven. Stanovalci tako dobijo prostor, kamor lahko sedejo ali celo na pol ležejo – nekakšno sončno sobico, ki jim ponuja pogled na nebo, ne samo na okolico.

Tri različice odpiranja

Kot razloži arhitektka, je novo okno udoben podaljšani kotiček doma, ki omogoča boljši razgled ter dostop do sončne svetlobe in svežega zraka v majhnih stanovanjih prenaseljenih mest. Čeprav je sistem prilagojen Brooklynskim zgradbam in stanovanjskim pravilnikom, ga je mogoče prilagoditi za druga mesta. Obstajajo tri različice: prva se zaviha navzdol in ima vgrajen sedež za branje in meditacijo, druga se odpre na stran, kjer je prav tako sedež, tretja pa ponuja podaljšano polico, na kateri lahko stanovalci počivajo in opazujejo dogajanje v okolici hiše.

Kaj pa energijska učinkovitost?

Seveda bi bilo dobro vedeti, kako energijsko učinkovito bi bilo takšno okno v podnebjih z mrzlim vremenom. Zaradi veliko tečajev sta namreč pod vprašajem zrakotesnost in varnost strukture, vprašati pa se je treba še, ali bi bilo inovativno okno mogoče odpreti tudi tako kot navadno. Glede na to, da je sistem še v fazi konceptnega dizajna, bi ga bilo treba testirati in nadgraditi, kljub temu pa je zamisel argentinske avtorice nadvse zanimiva in uporabna ter je v Dubaju vzbudila precej zanimanja.

Vir: www.treehugger.com