Izbira konkretnega okenskega profila je pogosto eden zadnjih korakov pri investiciji v novo stavbno pohištvo. Za oknom, ki krasi objekt in ga dela energijsko bolj učinkovitega, namreč stojita kakovosten proizvajalec in izkušena ekipa monterjev, ki omogoči da okenski okvir tudi na objektu dosega izolativne lastnosti, zapisane na papirju. Slaba montaža pa lahko na okno in objekt vpliva v precejšnjih razsežnostih – od slabših izolacijskih lastnosti in ustvarjanja toplotnih mostov do krajše življenjske dobe, slabe funkcionalnosti in deformacij.

Minimalna skrb za vzdrževanje

»Samo s kakovostno izdelanimi in montiranimi okni zares dosežemo navedene izolativne lastnosti,« pojasnjuje direktor Peter Nagode, ki za dolgoročno doseganje slednjih poudarja tudi pomen rednega vzdrževanja: »Vzdrževanje oken iz umetnih mas je nezahtevno in v osnovi pomeni predvsem redno čiščenje okvirjev in občasno oljenje gibljivih delov. PVC okna imajo življenjsko dobo do trideset let in v tem času je treba po približno desetih letih zamenjati okovje, po petnajstih pa stekla.« Kot pojasnjuje Nagode, gre pri teh pričakovanih posegih za enostavne in cenovno dostopne postopke, kjer se serviserji pri enem okvirju zamudijo do petnajst minut.

Izkušeni monterji rešijo vse izzive

Izbira preverjenega in uveljavljenega ponudnika PVC stavbnega pohištva s seboj prinese tudi izkušene ekipe monterjev, ki profesionalno pristopijo tudi k bolj zahtevnim posegom. Predvsem pri adaptaciji obstoječih objektov je izkušena ekipa še bolj pomembna, saj je v takšnih primerih bolj verjetno nastajanje toplotnih mostov, običajno pa je površina za vgradnjo tudi slabše pripravljena. Slednje pri klasični montaži, pri kateri uporabljamo zagozde in poliuretansko peno, načeloma ne predstavlja problema, medtem ko je pri montaži RAL nekoliko drugače. Ker je pogojena z bolje pripravljeno vgradno površino, je bolj razširjena na novogradnjah, kjer je uporaba zakonsko obvezna na vseh pasivnih in javnih objektih. Montaža RAL, ki poteka z uporabo ekspanzijskih trakov, prinaša boljše izolativne lastnosti, zaradi česar je kljub višji ceni vse bolj priljubljena na vseh novogradnjah, kjer si želimo izboljšati energetsko učinkovitost. (jb)