Štiri nedelje pred božičem namreč začnemo eno za drugo prižigati adventne sveče. Medtem ko adventne venčke najdemo predvsem v katoliških domovih in cerkvah, pa je ta stari običaj v resnici nastal med luteranci v vzhodni Nemčiji sredi 16. stoletja.

Kako izdelati venček?

Adventni venček zlahka izdelate sami: potrebovali boste štiri sveče (tradicionalno naj bi bile tri vijolične in ena rdeča, rožnata ali bela, seveda pa lahko izberete druge barve), zimzelene veje tise, jelke, navadne bodike ali podobnih rastlin, slamo, mah, storže ali druge jesenske plodove in trdno podlago. Iz trdnejših vej spletite okrogel venček − veje položite na trdno ravno podlago, da bo končni izdelek bolj raven.

V osnovno ogrodje venčka iz vej, alternativno tudi iz žice, nato vpletite ali prilepite z lepilom še druge zelene veje in storže. Venček lahko okrasite enostavno ali bogatejše, odvisno od vaših želja. Dokončno okrašenega pritrdite na trdno podlago, ki ste jo prej izmerili in okroglo obrezali, da se ujema z obliko venca. Sveče lahko na koncu postavite kar med vejice venca, pri tem pa pazite le, da stabilno stojijo. Na božični dan v sredino venčka postavite in prižgite še peto svečo.

Svečke prižgite med obedom

Adventni venec nam pomaga, da svoje misli preusmerimo na bližajoče se praznične dni. Postavite ga na mizo v jedilnico, sveče na njem pa prižgete med obedom, ko je vsa družina zbrana za mizo. Čeprav se adventni čas konča na božični večer, to ni razlog, da venček takrat vržete proč. Dekoracijo lahko uporabljate še vse do silvestrovega in v začetku novega leta, dokler ne začne izgubljati iglic.