Na adventnem vencu, spletenem iz zelenja, bodo verniki danes prižgali prvo svečko, nato pa vsako nedeljo po še eno dodatno zraven. To dodajanje luči simbolizira rast dobrega v našem življenju, pojasnjujejo na Slovenski škofovski konferenci. Poleg zunanjih priprav po njihovih navedbah v adventnem času potekajo tudi duhovne priprave na praznik, tudi v obliki molitve, prejemanja zakramentov, posta, opravljanja dobrih del ter dajanja miloščine.

Adventni čas je čas pričakovanja, ki za kristjane pomeni priložnost za izkazovanje solidarnosti z bližnjimi in pomoči potrebnimi, so pojasnili. Veselje ob pričakovanju novega življenja po njihovih navedbah simbolično nagovarja tudi k radosti nad lastnim življenjem.

Adventni venec se je kot okras in liturgični simbol adventnega časa v Sloveniji uveljavil v 80. letih 20. stoletja. Prevzeli smo ga od germanskih narodov, ima pa več simboličnih pomenov in razlag. Okrogla oblika pomeni popolnost in večnost, zimzelene veje govorijo o življenju, simbolika vijolične barve pa predstavlja upanje.

Štiri sveče, ki so lahko v vijolični ali beli barvi, med drugim predstavljajo tudi štiri strani neba, kar govori o univerzalnosti Kristusovega rojstva za ves svet in vse ljudi.