»Nimamo velikih skrbi. Vse poteka utečeno. Pregledni tekmi v Idreju smo izkoristili za skok v tekmovalni režim. Več zaključkov zaradi nestabilnih pogojev ni bilo mogoče narediti,« je glavni trener slovenske biatlonske reprezentance Tomaš Kos včeraj v Östersundu opisal pred začetkom 39. sezone svetovnega pokala. Program uvodnih nedeljskih tekem na Švedskem je že ustaljeno revijalnega značaja, posamične se začnejo med tednom. »Pri štafeti računam na standardno postavo, ki je bila uspešna v preteklosti,« pravi Kos, ki na nedeljski mešani štafeti (ob 15.30) računa na udarno štafeto s Tejo Gregorin, Andrejo Mali, Jakovom Fakom in ozdravljenim Klemnom Bauerjem. Pri novodobni štafeti (13.45) tudi ni druge alternative kot za mladi par Anja Eržen-Rok Tršan, saj je rezerva le Lenart Oblak.

Serviserji niso odšli v Ukrajino

Če pri imenih ni posebnosti, se za slovensko reprezentanco vseeno začenja nova doba. Pomlad 2015 so zaznamovale kompleksne in prepletene spremembe v trenerskih in vodstvenih strukturah. In vse spremembe je tako ali drugače s teženjem k napredku diktiral Fak. »Te spremembe so se zgodile zaradi tekmovalcev in za njih,« je bila misel novega predsednika panoge Marka Dolenca. Novi vodja panoge je Janez Ožbolt. »Nimam šefa. Nihče ni moj šef. Vse, kar delam, delam zaradi svoje volje, zaradi lastne želje,« je Jakov Fak nakazal vloge v biatlonu.

Njegov vpliv je očiten. Poleg vrnitve Kosa, lani osebnega svetovalca, se je reprezentanci priključil Jani Gril, specialist za vadbo moči in v pretekli sezoni Fakov tihi asistent iz ozadja. Gril kot bivši smučarski tekač in trener v alpskem smučanju pozna vse potrebe vrhunskega športnika. Hkrati je Jakovu pomagal strelski trener Slavko Brezovnik, k reprezentanci pa so priključili strelskega eksperta Ljuba Tomažiča in Kosovega pomočnika Miha Podgornika. Reprezentanca ima pogodbeno razmerje z dvema zdravnikoma, tudi Nado Kozjek. Iz starega štaba je ostal (le) maser Mitja Račečič. Jakov je želel še fizioterapevta. Prava drama v poletju je bilo angažiranje servisne ekipe za smuči. Dosedanji glavni trener Uroš Velepec je ob odhodu k ukrajinski reprezentanci želel s seboj pritegniti tudi slovenske serviserje z Anžetom Globevnikom. Veliko prepričevanj in pogajanj je bilo potrebnih, da so Globevnika, Grega Brvarja in Nejca Kordiša prepričali, da so ostali zvesti slovenski ekipi.

Gorivo skoraj dražje od proračuna

Imajo še toliko pomembnejšo vlogo, ker jim Fak neomajno zaupa. Misija kristalni globus brez njih bi bila že v osnovi misija nemogoče. »Švedi skoraj za gorivo velikega servisnega tovornjaka porabijo več, kot je naš proračun za sezono, a se borimo z njimi. Ni predaje. Bitke v tehnologiji z velikimi reprezentancami ne moremo dobiti, a na koncu vsi pridejo na progo,« se je Fak šalil v Idreju. Tudi zgodnejši odhod v Skandinavijo z avtodomom Adria Mobila, ki ga je dobil v uporabo po svoji prošnji, se je izkazal za koristnega.

Slovenski smučarski tek je včeraj dobil novo »okrepitev«. Katja Višnar je s partnerjem in olimpijskim zmagovalcem Olejem Vignom Hattestadom dobila prvorojenca Ludviga. Srečni očka se je zato odpovedal uvodnim tekmam svetovnega pokala v finski Ruki, kjer bodo od jutri do nedelje nastopile štiri Katjine kolegice: Vesna Fabjan, Alenka Čebašek, Lea Einfalt in Nika Razinger ter mladi Miha Šimenc.