»Bazična pripravljenost je verjetno zelo dobro narejena. Glede treninga je šlo v pripravljalnem obdobju vse po načrtih. Sicer smo želeli narediti še nekatere stvari, kot je bil trening na Norveškem skupaj z Olejem Einarjem Bjoerndalnom, a se zaradi objektivnih razlogov ni izšlo. To ostaja želja za prihodnja leta. Zdrav sem. No, verjetno so še kakšne malenkosti, ki jih moramo odpraviti. Na streljanju denimo,« je po končanem državnem prvenstvu v letnem biatlonu s tekaškimi rolkami pred dobrim tednom na Pokljuki z zadovoljstvom ugotavljal Jakov Fak. Sicer z Miho Dovžanom in Rokom Tršanom ni imel resnega tekmeca, a jesenske tekme, kjer ni poražen že šest let zapored, je vzel resno. So pomemben test pred sezono, ki se je s treningi na višjem srčnem utripu začela te dni v Ramsauu pod ledenikom Dachstein.

V novo sezono slovenski biatlon vstopa v zelo spremenjenih okoliščinah. Toliko sprememb kot v biatlonu se čez poletje ni zgodilo v nobeni panogi. Veliko tudi po zaslugi Jakova Faka, športnika, ki stremi k optimalnemu pristopu in katerega cilj ni nič drugega kot zmaga v skupnem seštevku svetovnega pokala. »Ne izgubljam več časa in energije za to, kaj bi bilo treba narediti. Kot tekmovalec sem povedal svoje mnenje, drugo ni na meni. Do zime sta še dva meseca. Prihaja čas višje intenzivnosti. Osredotočen sem na treninge. Tekmovalna sezona bo vsak čas tu in tedaj me ne bo nihče več vprašal, kako je bilo poleti,« jasno da vedeti. Na kako dobri poti je, ve povedati trener Jani Gril, ki po več plateh pomaga najboljšemu biatloncu. O izvidih testiranja je govoril v superlativih.

Optimizem se čuti tudi drugod. Vse spremembe, ki so se zgodile od aprila naprej, je kar težko našteti. Miselnost bivšega biatlonca se še kako čuti z novim predsednikom zbora za biatlon Markom Dolencem. Po enoletnem vodenju je Tomaža Šuštaršiča kot novi vodja panoge zamenjal Janez Ožbolt, petkratni olimpijec. V Slovenijo se je iz Češke po odhodu glavnega trenerja Uroša Velepca (Ukrajina) po enem letu v vlogo glavnega trenerja vrnil Tomaš Kos. Med pomočniki je nov strelski trener Ljubo Tomažič. Svežo miselnost in pristop vnaša specialist za trening moči Jani Gril. Mladinsko ekipo kot trener prevzema Janez Marič. Te dni je reprezentanca A pod avstrijskim ledenikom Dachstein s smučmi, kar je tudi velika sprememba. Nov veter v biatlonu torej.

Jakov Fak je zaradi prihoda Kosa in priključitve Grila, s katerima je večinoma sodeloval preteklo sezono, opustil idejo o samostojni ekipi. »Jakov od avgusta naprej trenira v sklopu ekipe. Mislim, da ni nobenih težav. Ima dodatne ugodnosti, denimo glede svojega trenerja. Dogovorjeni smo za sodelovanje tudi v času tekem svetovnega pokala. Pripravljeni smo na vse predloge, seveda v okviru možnosti,« je o pereči spomladanski temi o sodelovanju Faka z reprezentanco navrgel umirjeni Janez Ožbolt.

Če izvzamemo vodno zajetje, ki še naprej buri duhove, je optimizem na daleč viden tudi pri najboljši biatlonki Teji Gregorin. »Marsikaj je drugače. Prišli so novi ljudje, nov način treninga. Mislim, da sprememba pozitivno vpliva na vse. Vesela sem prihoda novih ljudi, ki pomagajo. Odlično sodelujemo,« je kar žarela bronasta olimpijka iz Sočija, ki je že v dveh mesecih treninga specialne vadbe naredila velikanski preskok, ki ga za 35-letnico ne bi pričakovali. »Jani (Gril) je nekaj zasukal v moji glavi. Začela sem s pilatesom in treningom moči, ki sem ga prej zaradi bojazni pred poškodbo zavračala. Imam boljši občutek. Tudi pri tehniki teka. Tako pred zimo še nisem tekla,« se samozavestno pohvali, medtem ko na strelišču domala ni zgrešila. »Ne vidim velikih sprememb, način dela je isti, kot so ga bili pri meni vajeni prej,« Tomaš Kos umiri pihljanje vetra sprememb. Ne bo mu lahko. Z ekipo, ki jo je dobil v roke, bo s težavo sestavil štafeti. Na srečo gre zdravstveno stanje Klemna Bauerja (mononukleoza) na bolje in že trenira.