»Želim biti na vrhu svetovnega pokala. Lažje bo tudi braniti naslov svetovnega prvaka, kot pa ga loviti. Prvič mi naslova iz Ruhpoldinga leta 2012 ni uspelo ubraniti, prvenstvo marca nad Oslom bo zato dodatni izziv. Želim si, da je dober že začetek sezone,« so bile udarne besede Jakova Faka, biatlonskega prvaka, s katerimi je dal pred odhodom proti severu na sneg še enkrat jasno vedeti, s kakšnimi motivi čaka prve tekme konec meseca v švedskem Östersundu. »Vesel sem, da gremo v ponedeljek že v Skandinavijo. Dobro sem pripravljen. Sezono že težko čakam,« Fak ne skriva optimizma.

Visoki cilji Jakova Faka vlečejo panogo. Hkrati je lovec iz Mrkoplja ponos smučarske zveze. Za kakšno razsežnost gre, lepo pojasni primer predstavitve tekaške in biatlonske reprezentance v razmaku 25 ur v istih prostorih ter enakim organizacijskim sistemom in s tem, da se obe panogi lahko pohvalita z dobitnicama olimpijske kolajne, Vesno Fabjan in Tejo Gregorin, ter da je smučarski tek osnova za biatlon. Zanimanje med predstavniki medijev in drugimi vpletenimi je bilo v razmerju ena proti tri. Tudi zgodnejši odhod na sneg v švedski Idre, kamor v ponedeljek odpotuje s Tejo Gregorin ter trenerjema Tomašem Kosem in Janijem Grilom, je posledica Fakovih ambicij. Ostala reprezentanca gre na sever teden kasneje. »Mislim, da je zame normalno, da gremo zgodaj. Nobene fame ni okoli tega,« previdno poudari aktualni svetovni prvak iz Kontiolahtija v skupinskem startu in tretji skupnega seštevka svetovnega pokala.

»Trening na snegu je pomemben za občutek drsenja na smučeh, ki je le drugačen kot tek na rolkah. Drugačen je tudi občutek pri položaju streljanja. Tudi moje rame so hvaležne. Odriv na snegu bistveno bolj ublaži udarce kot odriv na asfaltu,« razloži Fak. Topla jesen mu gre na roke le toliko, da nihče od tekmecev nima optimalnih pogojev, kot opozarja glavni trener Tomaš Kos, saj izbira prizorišča na severu vedno velja za loterijo. Suha jesen po drugi plati lajša Fakove težave z vnetimi sinusi in grlom, ki jih v času treninga na Pokljuki zdravi tudi s pomočjo antibiotikov.

»Zadnji del pripravljalnega obdobja je zelo pomemben. Prva četrtina tekem v decembru odloča o marsičem. December ni pomemben samo zaradi Pokljuke,« Fak omeni domači vrhunec, tekmo svetovnega pokala pod Triglavom (od 17. do 20. decembra). Organizatorjem se smeji, da imajo v deponiji pod Mesnovcem skoraj 50 odstotkov več shranjenega »lanskega« snega kot lani (4000 kubičnih metrov) in s tem večjo garancijo za tekma v decembru. Tega, da bi že zdaj razgrnili shranjeni sneg iz snežne farme in s tem odprli sezono kot v vse številnejših centrih po Evropi, pa na Pokljuki ne tvegajo.

Tako zgodnejše snežne migracije na sever ne pomni niti Teja Gregorin, čeprav teče že v štirinajsto sezono. »Vedno smo šli na sever kasneje. Motivira me, da smo naredili dobro delo skozi pripravljalno obdobje, in skušam narediti vse, da to pokažem tudi pozimi. Zame je glavna motivacija predvsem to, da pokažem bistveno več kot lani,« je motivirana Teja Gregorin, ki je kljub olimpijski kolajni v senci Jakove zvezdniške pozornosti. Za preporod 35-letne Ihanke, ki brez zadržkov ambicije vrže proti nedoseženemu, zanjo je to zmaga na tekmi svetovnega pokala, je ob spremembah v strokovnem štabu nemara najzaslužnejši Jani Gril.

Optimizem v reprezentanci dviguje tudi Klemen Bauer, ki je po preboleni virusni mononukleozi že okreval in vadi na polno. Motivacij ne zmanjkuje drugi članici mešane štafete Andreji Mali, napredka se veseli Anja Eržen. Vse pa je presenetil njen stric. »Končal sem,« je kar sredi novinarske maše izstrelil Janez Marič, potem ko je zamudil zaradi menjave gum na vozilu. Se legenda poslavlja na tak način, čeprav v njegovi preprostosti to ne bi bilo nič čudnega? »No, končal sem tekme na najvišji ravni. Državno, vojaško svetovno še, več ne. Na Pokljuki na pokalu ne bom več nastopil. Štafeta. Ne bom!« je odločen novi trener mladinske reprezentance. »Uradno slovo Mariča bo 2. aprila. Na način, kot je primeren za tekmovalca njegovega slovesa,« je prvega zmagovalca svetovnega pokala in nekdanjega tovariša iz štafete diplomatsko reševal Marko Dolenc, novi predsednik panoge.