Evropska centralna banka (ECB) bo pojutrišnjem v denarni obtok poslala nov bankovec za 20 evrov, ki bo sčasoma »upokojil« obstoječega, že 13 let starega predhodnika. Novinec, ki se bo kot tretji iz serije Evropa v obtoku pridružil bankovcema za pet in deset evrov, ima posebno posodobljene in izboljšane zaščitne elemente.

Ostal bo ljubljenec med ponarejevalci

A vprašanje je, če bodo izrazitejše barvit videz in bolj sofisticirani zaščitni elementi dovolj, da bi začeli odvračati ponarejevalce bankovcev. Med slednjimi sta najbolj priljubljena prav bankovec za 20 in tudi 50 evrov. Zadnji podatki ECB denimo kažejo, da je bilo v prvem polletju najdenih in umaknjenih iz sistema okoli 454.000 bankovcev. Delež »dvajsetakov« je presegel 54 odstotkov, med ponarejenimi je bilo še 31,3 odstotka bankovcev za 50 evrov.

Medtem ko je denimo v bolj premožni Nemčiji najdenih povprečno precej več bankovcev za 50 evrov, so v Sloveniji najbolj množično ponarejeno plačilno sredstvo bankovci za 20 evrov in po mnenju Banke Slovenije bo tako očitno tudi ostalo: »Za ponarejevalce bodo bankovci za 20 evrov še vedno zanimivi, saj so v Sloveniji v obtoku najpogosteje uporabljani bankovci.«. V Banki Slovenije sicer ob tem pričakujejo, da bo delež novih bankovcev med ponaredki v začetku nizek, prav lahko pa se zgodi, da se bodo ponarejevalci osredotočili na prvo serijo bankovcev vrednosti 20 evrov.

Toda okno priložnosti za to sporno početje ne bo prav veliko. Povprečna življenjska doba evro bankovcev je namreč zgolj približno tri leta in je seveda obratno sorazmerna z uporabo bankovcev. Najbolj uporabljani so najmanj vredni bankovci, torej za pet in deset evrov. Njihova življenjska doba se giblje od enega leta do leta in pol. Pri bankovcih za 20 evrov znaša povprečna življenjska doba okoli dve leti, pri 50 evrih okoli 3,5 leta, pri 100, 200 in 500 evrih pa lahko tudi več kot desetletje.

Dvajsetaki kraljujejo Sloveniji

Najnovejši podatki ECB kažejo, da je bilo ob koncu oktobra v obtoku manj kot 24 odstotkov starih bankovcev za pet evrov, ki so kot prvi dobili naslednike iz serije Evropa maja leta 2013. Delež novih bankovcev za deset evrov je v dobrem letu medtem zrasel že na skoraj 70 odstotkov ali na preko 1,5 milijarde.

V obtoku je sicer trenutno okoli 18,13 milijarde evrov bankovcev vseh vrednosti, njihova skupna vrednost presega 1050 milijard evrov. Ob dejstvu, da so marsikje najbolj priljubljeni prav bankovci za 20 evrov, je zanimivo, da je v obtoku daleč največ bankovcev za 50 evrov. Če je dvajsetakov 3,25 milijarde, je bankovcev za 50 evrov kar 8,05 milijarde. Njihova vrednost presega 400 milijard evrov. Po vrednosti se lahko z njimi vsaj približno kosajo bankovci za 500 evrov, ki so vredni skupno 305 milijard evrov.

Kako je v Sloveniji? »Od uvedbe evra do konca oktobra letos je bilo neto izdanih bankovcev (razlika med vsemi izdanimi ter vsemi vrnjenimi bankovci) preko 205 milijonov. Skupna vrednost je dosegla 3,2 milijarde evrov,« so pojasnili v Banki Slovenije. Od tega je bilo neto izdanih bankovcev za 20 evrov kar 193 milijonov ali 93,6 odstotka bankovcev. »Pri bankovcih za pet, 50 in 100 evrov imamo negativno neto izdajo, kar pomeni, da se jih je v Banko Slovenijo vrnilo več, kot je bilo izdanih« poudarjajo pri tem in pojasnjujejo, da je to predvsem posledica migracij bankovcev po območju evra.