Ne glede na to, kaj se zgodi, v Londonu je največji zvezdnik Andy Murray. Britanec lahko tudi izgubi proti Rafaelu Nadalu ali pa Roger Federer v teniški klasiki nadigra Novaka Đokovića, toda Murray je na zaključnem mastersu sezone vedno v ospredju.

Bolj kot o tem, kako je Murray klonil proti Nadalu, so Britanci govorili o njegovi nenavadni potezi med odmorom. Murray je namreč vzel iz torbe škarje in si odrezal nekaj las. Posnetek je zakrožil po zemeljskem obličju, toda britanski teniški igralec dogodku ni pripisoval večje pozornosti, niti se ni strinjal s kritikami, da zato ni bil povsem pri stvari. »Ne razumem, kako lahko takšne malenkosti postanejo tako velike zgodbe. Nekaj las mi je zastiralo pogled, zato sem jih odstranil. Vse skupaj je trajalo dve sekundi,« je povedal Andy Murray. »Lahko ste prepričani, da ta dogodek nikakor ni vplival na mojo igro niti na končni rezultat.«

Za preboj v polfinale mastersa mora Murray danes ugnati Stanislasa Wawrinko, kjer se bo potem pridružil Federerju, Nadalu in Đokoviću. Prav ta četverica igralcev je najbolj zaznamovala zadnje desetletje svetovnega tenisa. Skupno so v karieri osvojili 248 turnirskih naslovov, od leta 2004 pa se je na turnirjih za grand slam le šestkrat zgodilo, da ni slavil nihče od omenjene četverice.

Za britansko javnost je kljub vsemu zaključni masters postranskega pomena. Z mislimi so en teden naprej, saj odštevajo dneve do začetka finala Davisovega pokala. Velika Britanija je v Davisovem pokalu že devetkrat zmagala, več naslovov imajo zgolj Avstralija (28) in Združene države Amerike (32). Toda hudič je v podrobnostih, saj so Britanci veliko solatno skledo (vzdevek za zmagovalni pokal) nazadnje osvojili leta 1936, ko je blestel še Fred Perry.

Prav zato je Murray osredotočen predvsem na odhod v Gent, kjer bodo Belgijci gostili Britance v velikem finalu. Zdaj je že znano, da ob Murrayju ne bo Slovenca Aljaža Bedeneta, saj ni dobil dovoljenja za nastop, čeprav že nekaj časa igra pod britansko zastavo. »Lahko razumete, zakaj je Aljaža Bedeneta ta sklep zelo prizadel. Udeležil se je tudi zaslišanja v Pragi, kjer so mu samo dejali, da odločitve niso sprejeli. Lahko bi mu sporočili, da odločitve ne bo ali da jo bodo sprejeli šele marca, in bi mu prihranili pot v Prago,« je povedal Andy Murray.

Zaključni masters, 3. krog, skupina Stan Smith: Federer (Švi, 3) – Nishikori (Jap, 8) 7:5, 4:6, 6:4, Đoković (Srb, 1) – Berdych (Češ, 6) sinoči, vrstni red: Federer 3-0, Đoković (-1) 1-1, Nišikori 1-2, Berdych (-1) 0-2, skupina Ilie Nastase, danes: Nadal (Špa, 5) – Ferrer (Špa, 7), Murray (VB, 2) – Wawrinka (Švi, 4), vrstni red: Nadal 2-0, Murray in Wawrinka po 1-1, Ferrer 0-2.