Leta 1987 v bruseljski četrti Molenbeek rojeni Abdelhamid Abaaoud (znan tudi pod imenoma Abou Omar Soussi in Abou Omar el Beljiki) je stari znanec policije, belgijski varnostni organi pa že dalj časa spremljajo njegovo gibanje. Po podatkih francoske protiteroristične enote je bil prejšnji mesec ena od glavnih tarč v bombnih napadih v Raki. »V Siriji usposablja tuje borce, več časa je preživel v enem od taborov, ki smo jih napadli,« je za CNN potrdil neimenovani francoski vir, a zaenkrat ni znano, ali je bil v času napadov sploh tam. Sicer naj bi bil blizu vodji IS, Abu Bakru al Bagdadiju, najverjetneje pa je ravno on vez med voditelji IS v Siriji in operativci v Evropi.

V Sirijo privabil tudi 13-letnega brata

Bolj kot povezave z Al Bagdadijem na njegovo vpletenost v pariške napade kaže tesno sodelovanje s Salahom Abdeslamom, osmim petkovim napadalcem, ki je še vedno na begu. Spoznala sta se v bruseljski četrti Molenbeek, eni največjih valilnic teroristov v Evropi (v ponedeljek je belgijska policija ravno tam opravila številne racije), kjer sta skupaj odraščala, ropala in se večkrat zapletla v druge manjše zločine. Pred petimi leti sta zaradi enega od prestopkov celo skupaj stala pred sodnikom. Abaaoud je nekaj časa preživel v belgijskem zaporu zaradi ropa. Kaj se je z njim zgodilo v času, ko je kot najstnik obiskoval eno najprestižnejših bruseljskih srednjih šol, pa do odhoda v Sirijo, kamor je zvabil tudi 13-letnega brata, ne ve nihče. Njegova sestra Yasmina je januarja za New York Times povedala, da nobeden od njiju pred odhodom v Sirijo ni kazal zanimanja za religijo. »Mošeje niti obiskovala nista,« je dodala.

To fotografijo so objavili ob intervjuju Abaaouda v reviji Islamske države. Kdaj je bila posneta, ni jasno. (Foto: Reuters)

»Molim, da bo Alah skrivil hrbte vsem, ki mu stojijo nasproti.«

»Ni zabavno gledati prelivanja krvi, a tu in tam mi daje zadovoljstvo, ko gledam krvaveti nevernike, saj sem vse življenje na televiziji gledal, kako se preliva kri muslimanov,« je dejal v videu, ki ga je IS objavila leta 2014. »Molim, da bo Alah skrivil hrbte vsem, ki mu stojijo nasproti.« Istega leta sta neodvisna novinarja na turško-sirski meji posnela serijo fotografij in posnetkov, na katerih je bil tudi Abaaoud. Med nakladanjem s krvjo prepojenih trupel na tovornjak se je zazrl v kamero in povedal: »Prej sem prevažal motorje, vodne smuči in darila za sorodnike v Maroku. Zdaj pa, hvala bogu, ko hodim po Njegovi poti, prevažam nevernike, ki se borijo proti nam.«

Abaaoud je osumljen organiziranja in financiranja teroristične celice v belgijskem Verviersu. V intervjuju za spletno revijo IS Dabiq se je pohvalil, da je odšel vodit to celico, a je pred policijo uspel še pravi čas pobegniti v Sirijo. Na begu naj bi ga celo ustavili policisti, ki so ga primerjali z eno od njegovih fotografij, a so ga izpustili, ker ga niso prepoznali. »Moje ime in fotografija sta bila na vseh televizijah, lovilo me je na stotine ljudi, a mi je uspelo organizirati operacijo in se varno vrniti v Sirijo,« je ponosno razglašal tudi prek spletnih družbenih omrežij. Po raciji v Verviersu, v kateri so ubili dva pripadnika celice, so Abaaouda julija letos zaradi sodelovanja pri terorističnih dejanjih v odsotnosti obsodili na 20 let zaporne kazni. Sodeloval naj bi tudi pri številnih drugih terorističnih napadih v Evropi, med drugim pri spodletelih napadih na cerkev v Franciji in avgustovskem napadu na hitri vlak v Parizu.

Njegova družina, ki še vedno živi v Belgiji, je za lokalne medije povedala, da so oktobra po več mesecih molka dobili sporočilo, da je bil Abaaoud ubit v boju. A so v belgijski protiteroristični enoti prepričani, da je odigral lastno smrt, da bi tako lažje potoval v Evropo in vodil različne operacije.