Streljaj od čudovitih šumečih slapov so se tako kot nekoč partizani zbrali vodstvo in novopečeni poslanci stranke Most, da bi (če ne že rešili države) vsaj našli neko skrivno stezico, po kateri bi ušli bremenu slave, ki jim jo je prineslo 19 sedežev v parlamentu, in vlogi tistega, ki bo Hrvaško ponesel med zvezde. Brez nje nove vlade ni. Z njo bi v posteljo vsi. A kako vstopiti v politiko in pri tem ostati nedolžen, to se zdaj sprašuje hrvaški Hamlet, šef Mosta Božo Petrov, psihiater iz Metkovića.

Tako pisani, kot je stranka, so bili predlogi, kako naj se stranka zapiše v politološke učbenike. Nekaj poslancev je zagovarjalo teorijo, da so naravni zaveznik levice, stranke SDP Zorana Milanovića, in da je z njimi treba v koalicijo. Božu je to smrdelo, ker so mu iz domačega Metkovića sosedje sporočili, da so raje mrtvi kot rdeči. Drugi so zagovarjali koalicijo s HDZ Tomislava Karamarka. Niti slučajno, je nergala skupina pri kaminu. HDZ je Hrvaški nakopal za vrat 200 tisoč veteranov, ki vojne niso videli. Še zdaj jih plačujemo.

Božo jih je miril. Saj smo stranka, ki slovi po dialogu in upoštevanju različnih mnenj. Pa je to povzročilo še več nerganja. Kakšna strpnost, ko pa so že drugi dan po volilnem uspehu iz vodstva vrgli drugega človeka stranke gospoda Prgometa, ki je življenje tvegajoč prebegnil iz HDZ v Most. Če pa se je skrivoma pogovarjal z SDP, je odstranitev Prgometa zagovarjal Božo. Nekaj jih je pripomnilo, da se je tudi Božo skrivoma srečal s hadezejevci. »Drži, ampak fotoreporterji so pri tem nečednem početju njega ujeli, mene pa ne,« je trmaril Božo in dodal, da naj ne pozabijo, da so stranka, ki zagovarja transparentnost.

Gremo na levo, k SDP. Tako kot Milanović transparentno popljuva Slovence, tega pri nas nihče ne zmore. Pa še bolj ekološki so. Ekološki moja rit, je skočila poslanka iz Senja. Saj je prav SDP hotel v Jadranskem morju postaviti 50 naftnih ploščadi. HDZ pa hoče prehransko samozadostnost, kar pomeni, da bomo vsi na balkonih redili po dva prašiča, jo je zatrla kolegica iz Zagreba. Velike strpnosti in enotnosti ni bilo videti. Jezen je bil poslanec, ki v stranki predstavlja društva ljubiteljev živali. Po njegovem ne HDZ ne SDP nista pripravljena prepovedati lovska društva in klanje prašičev za dalmatinski pršut. Član društva ljubiteljev vsega, kar je hrvaško, je tak napad na pršut sprejel zelo osebno in napovedal izstop društva iz stranke.

Podpišimo koalicijo z obema, je predlagal možicelj pri vratih. Božo ga je komaj rešil, da ga niso vrgli skozi okno, ker da naj pojasni vlogo stranke. Zelo preprosto, je dejal. Ne gremo v vlado. Samo sedimo tukaj na Plitvicah, SDP in HDZ pa vsak dan prineseta nove predloge za ministre in reforme. Mi rečemo, da ta lahko, oni ne more, ta reforma da, ona druga ne, ta zakon popravite, tisto uredbo odpravite. Potem transparentno sporočimo, da sta sklepe soglasno sprejela HDZ in SDP in sta zanje odgovorna. Mi s tem nimamo nič. Smo samo majhna stranka, ki skrbi za dobrobit domovine in strpnost . Okoli Plitvic je dolgo v noč odmevala pesem, v Oxfordu pa so pisali novo poglavje o delovanju političnih strank.