Poglejmo laboratorijski primer sanjske 30-članske vlade. Premier lep, pameten, družinski človek, veliki ljubitelj znanstvene fantastike in zagrizen okoljevarstvenik, obenem strpen do beguncev in istospolno usmerjenih, do ogroženih skupin nasploh. Kot mulo je, čeprav je za očeta imel premierja in pripadajočo uradno limuzino, v šolo hodil s šolskim avtobusom. Takšen premier, če sploh obstaja, bi razumljivo v vlado dal kar polovico oziroma 15 žensk. Na čelo ministrstva za ženske pa bi dal, če verjamete ali ne – žensko. Na čelo zdravstvenega ministrstva nikakor ne plemenskega vrača ali menedžerja, ki je s svojo farmacevtsko firmo lupil javno zdravstvo, sam pa se zdravil na dragih zasebnih klinikah, ampak čisto ta pravo zdravnico (spet ženska!).

Položaj ministra za imigracije bi zasedel zaslužni profesor več univerz, literat, dobitnik pariške diplôme d'études supérieures in doktor ekonomskih znanosti. Za takšnega premierja, če bi obstajal v realnem svetu in ne samo v sanjah, ne bi bilo čudno, če bi v vlado za ministra dal dva Indijca, pravzaprav sikha, rjavopolta z brado in turbanom (za obrambno ministrstvo in ministrstvo za inovacije, znanost in ekonomski razvoj) in eno begunko iz Afganistana. A kaj bi to. Dve ministrski mesti bi zasedla celo pripadnika prvotnih ljudstev, konkretno ljudstva Kwakwaka'wakw in Inuitov.

A tu presenečenj za rubriko Verjeli ali ne še ni konec. Najmanj en minister bi bil musliman, dva pa ateista. Gremo naprej, nismo še zasedli vseh ministrskih položajev. V sanjski vladi bi bil en minister deklarirani homoseksualec in en tetraplegik. Ministrica (za šport in ljudi s posebnimi potrebami) bi bila lahko slepa od rojstva in paraolimpijka, davčno ministrstvo pa bi v roke vzela socialna delavka, da bi bili davki bolj enakomerno in pravično pobrani pa tudi razdeljeni. Komu zaupati ministrstvo za promet? Ja, astronavtu, valjda, pri prometu je treba vedno gledati daleč v prihodnost in iskati vedno nove oblike prevoza in potovanja. Ministrstvo za kmetijstvo gre v roke – nekdanjemu kmetu. Malce nenavadno je, da bi se kmet ukvarjal s kmetijstvom, a tako je. Med ministri bi bili štirje novinarji, ena nobelovka (ministrstvo za znanost), deset doktorjev raznih znanosti in ministrica, ki se bojuje z rakom prsi. Minister za veterane bi prav gotovo moral biti – veteran iz Afganistana, ne pa uspešen borzni posrednik.

Fantastična vlada, mar ne. Idealna, še za šankom ne bi sestavili boljše. Resorji enakomerno porazdeljeni po vseh parametrih, spolnih, izobrazbenih, strokovnih, rasnih, škoda, da lahko obstaja samo v sanjah. Ja, pa še kaj, ne bo držalo. Če morda ne veste, točno tako je sestavljena nova vlada kanadskega premierja Trudeauja. Ženske, invalidi, begunci, znanstveniki, homoseksualci? Dajte, no, saj ti Kanadčani niso resni. Sploh pa, kaj lahko pričakuješ od najbolj dolgočasne države na svetu? Eno zmešano, poženščeno, tujerodno in spolno sprevrženo oblast in nič drugega.