Oktobra je Mednarodna agencija za raziskavo raka – IARC (agencija SZO) objavila zaključke več kot osemsto epidemioloških raziskav o vplivu uživanja rdečega mesa in izdelkov iz rdečega mesa. Ocenila je, da je rdeče meso, če ga uživamo preveč, verjetno rakotvorno (debelo črevo pa tudi slinavka in prostata), izdelki iz rdečega mesa pa so zagotovo tveganje za nastanek raka na debelem črevesu. Ugotovili so, da imajo ljudje, ki pojedo več kot 100 gramov rdečega mesa dnevno oziroma do 500 gramov tedensko, 17 odstotkov višje tveganje za nastanek raka kot tisti, ki ga pojedo manj pol kilograma na teden.

Tako rdeče kot belo meso je koristno, vendar …

Že pol manjša količina, 50 gramov dnevno (ali do 300 gramov tedensko) mesnih izdelkov iz rdečega mesa, pa poveča tveganje za nastanek raka za 18 odstotkov. Ker pa uživamo tako mesne izdelke kot tudi sveže rdeče meso, je največja še zdrava količina rdečega mesa in mesnih izdelkov do 700 gramov tedensko. Meso, tako rdeče kot belo (perutnina, ribe), je tudi koristno, če ga uživamo v manjši količini in ne vsak dan, saj je pomemben vir beljakovin, mineralov (železo, cink, selen) in vitamina B12. Raziskovalci so ugotovili, da k povečanem tveganju prispeva tudi način priprave rdečega mesa (pečenje in cvrtje), pri mesnih izdelkih pa dodatki, kot so nitrati in nitriti , dimljenje in sol.

Rdeče meso je meso govedi, prašičev, koz, ovac, divjadi, izdelki iz rdečega mesa pa so klobase, salame, šunke, burgerji in podobno. 100 gramov velik zrezek rdečega mesa je tako velik (majhen), kot je velika človeška dlan in visok 1 centimeter, 50 gramov izdelka iz rdečega mesa sta na primer dva tanka koluta mortadele, pol hrenovke ali tretjina klobase za kuhanje.

Prehrana naj bo pestra in mešana

Priporočila zdravega načina prehranjevanja pri nas oblikujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) in temeljijo na uživanju pestre mešane prehrane, sestavljene iz priporočenih kombinacij različnih vrst živil iz vseh skupin živil, kar ob ustreznem energijskem vnosu zagotovi zadosten vnos vseh hranil, potrebnih za normalno rast, razvoj in delovanje organizma. Priporočene kombinacije živil v obrokih dajejo prednost sadju in zelenjavi, polnovrednim žitom in žitnim izdelkom, mleku in mlečnim izdelkom z manj maščobami, ribam, jajcem, pustim vrstam mesa in stročnicam ter kakovostnim maščobam rastlinskega izvora.

Nacionalna priporočila zdravega prehranjevanja na jedilnik vključujejo uživanje: rdečega mesa in izdelkov iz rdečega mesa največ dvakrat do trikrat na teden, belega mesa (perutninsko meso) in izdelkov iz belega mesa do trikrat na teden, rib pa vsaj enkrat do dvakrat na teden.

Vir: www.zps.si