»Na terenu imamo vsak dan 12 ljudi, ki poleg stebrov pregledujejo tudi baterije in kolesa žičnice, prav tako pa tudi jeklenico. Po pregledu inšpektorjev bomo nekaj stebrov zamenjali, nekatere pa obnovili. Na srečo nam gre trenutno na roko tudi vreme,« je povedal direktor Kaskaderja Peter Poljanec. »Zelo pomembno je, da gre po načrtih tudi gradnja dostopne poti. Tako bomo lahko v visokogorje pripeljali material, potreben za obnovo stebrov, in tudi stroje. Dostopna pot je speljana po obstoječi poti, kljub temu pa je na trasi nekaj zahtevnejših odsekov, kjer bo nujno tudi miniranje. Trenutno je v visokogorju kar pet težkih strojev.

Srečanje županov v Žlebeh

Ponovne oživitve kaninskega smučišča so se razveselili tudi v občini Kluže (Chiusaforte) na italijanski strani. Pred dnevi sta se v Žlebeh (Sella Nevea) nad postajo Prevala srečala župana občin Bovec in Kluže, Valter Mlekuž in Fabrizio Fuccaro s sodelavci. »Naš interes je, da bo smučišče povezano na podoben način, kot je bilo prej, da bo enotna vozovnica veljala za smučanje tako na slovenski kot na italijanski strani. Vesel sem, da obstaja tako velik interes za sodelovanje tudi na italijanski strani. Le skupaj bomo lahko prebrodili številne prihajajoče izzive. Ker pa imamo cilj, bomo našli tudi pot,« je med drugim dejal župan občine Bovec Valter Mlekuž.

Župan Fuccaro pa je predlagal, da bi se v bližnji prihodnosti sestali s predsednico Furlanije - Julijske krajine Deboro Serracchiani in ji predstavili vizijo razvoja turizma na Kaninu in Selli Nevei. »Verjamem, da je v obojestranskem interesu, da obe strani Kanina pomenita enotno smučišče, na katerem gost ne bo niti občutil, kdaj je prestopil mejo, ki je tako ali tako samo še administrativna. Moram pohvaliti vaš trud in zagnanost, predvsem pa hitrost, s katero ste se odzvali in v tako kratkem času pripeljali začete projekte do izvajanja. Lahko vam samo čestitam,« je bil zadovoljen župan Fabrizio Fuccaro.

Novosti tudi na italijanski strani

Ob začetku obnove kaninskih naprav in napovedi, da naj bi v prihajajoči sezoni po dveh letih ponovno smučali tudi na naši strani kaninskega smučišča, je načrte razkril tudi poslovni direktor Promotura Alessandro Spaliviero. »Zdaj, ko so se stvari na slovenski strani premaknile v pozitivno smer, bomo tudi pri nas nadaljevali z gradnjo smučišča. Na pobočju Montaža bomo zgradili novo sedežnico, na izteku zdajšnjih prog še dva transportna trakova, eno progo pa uredili tudi v dolini.«

Obnovil bodo tudi obstoječo dostavno cesto do vstopne postaje krožne kabinske žičnice. Uporabljali jo bodo tako za dostop reševalnih vozil kot tudi minibusa za prevoz smučarjev od parkirišča do vstopne postaje.