Trenutno je sezona mandarin iz doline Neretve, ki so sicer malo manj sladke, a sočne, predvsem pa imajo debelo lupino. In to je za vrtnarje odlična novica. Lupin mandarin, še posebno ne tistih, ki so iz ekoloških nasadov, nikakor ne gre metati v koš. Možnosti njihove uporabe na vrtu – in v hiši – so zelo raznolike. Najpogosteje lupine agrumov vržemo na kompost. Čeprav je v metanju olupkov na kompost nekaj nejasnosti: eni trdijo, da ga agrumi obogatijo, drugi pa, da upočasnijo nastajanje komposta, ker naj bi olje v olupkih imelo antibakterijski učinek. Ne za eno ne za drugo trditev pa ni nobenih znanstvenih dokazov. Tako da je odločitev vsakega vrtnarja, ali bo dopustil kompostiranje z vonjem agrumov ali ne. Nekateri v izognitev dvomom narezane lupine zakopavajo neposredno na grede. Tako naj bi bili učinkoviti tudi proti škodljivcem, še posebno proti ušem in mravljam. Lupine agrumov vsebujejo d-limonen, ki razjeda naravno voščeni oklep mravelj in uši. Same lupine so tudi odganjalec kaparja na sobnih rastlinah ali denimo na oleandrih. Za preventivo s koščkom lupine natremo liste okužene rastline, kar naj bi kaparjem preprečevalo, da se prilepijo na liste.

Olupke namakamo tri mesece

Iz olupkov pa lahko naredimo tudi tekočino, ki jo uporabljamo kot škropivo, gnojilo ali čistilo. Na internetu to naravno esenco imenujejo encimsko čistilo iz agrumov, čeprav v resnici nima nobene zveze z encimi. V naravi se encimi nahajajo le v lupini ananasa, a da bi jih izločili v dovolj veliki količini, da bi nastalo čistilo, gnojilo ali razpršilo, bi potrebovali veliko količino ananasov. Zato raje ostanimo pri mandarinah in pomarančah. Spet je več teorij o tem, kako se naredi čudežna tekočina. Iz lastnih izkušenj vam lahko zagotovim, da hitra varianta, po kateri naj bi tekočina nastala v dveh tednih s pomočjo kisa, ne deluje. Ne bo šlo drugače, kot da olupke namakate tri mesece. Za to potrebujete posodo s pokrovom, 300 gramov olupkov, 100 gramov sladkorja in liter vode. Če imate večje količine olupkov, ohranite razmerje 3:1:10. Seveda tudi tu obstaja instantna varianta, in sicer, da v posodo dodate še ščep kvasa, kar naj bi pospešilo fermentacijo in čudežno tekočino bi tako dobili že v enem mesecu. A tako je tudi velika verjetnost, da namesto gnojila oziroma čistila dobite mandarinovo vino. Kakor koli: prvi mesec fermentacije posodo vsak dan odprite. V nasprotnem primeru lahko eksplodira. Nato mešanico pustite. Ko se zbistri, je narejena in lepo diši po mandarinah.

Odlično gnojilo

Uporabljate jo lahko kot čistilo in gnojilo. Ker olupki agrumov vsebujejo veliko terpenov, kar je pravzaprav limonen, je to odličen razmaščevalec. Saj se spomnite iz šole: slikarji za slikanje z oljnimi barvami kot razredčilo uporabljajo terpentin. Sodobne ekogospodinje pa za čiščenje pečic limonen. Za čiščenje ne potrebujemo koncentrata tekočine, temveč ga razredčimo z vodo. Prav tako tekočino lahko uporabljamo za gnojenje zelenih in cvetočih rastlin ter zelenjave. V ta namen moramo biti še posebno pazljivi pri mešanju, da rastlin ne zamorimo. Najbolje je, da kot gnojilo uporabljamo z vodo razredčeno tekočino v razmerju 1:20. Enako razmerje uporabljamo tudi za škropljenje proti ušem. Glede na čudežnost uporabe olupkov mandarin in pomaranč ne bo šlo drugače, kot da v pozni jeseni zbiramo olupke, jih čez zimo fermentiramo in spomladi z njimi očistimo domovanje in pognojimo vrt.