Samo v zavetišče ne!

Živali v zavetiščih se imajo celo bolje kot pa nekatere v oskrbi svojih skrbnikov. Morda v zavetišču nimajo toliko pozornosti, kot jo imajo doma, vendar jih v zavetišču redno hranijo, negujejo, veterinarsko oskrbijo, poskrbijo za sprehod in njihovo dobro počutje. Pri oskrbi živali v Zavetišču Ljubljana pomagajo tudi prostovoljci, ki pse vsakodnevno sprehajajo, jih učijo, socializirajo in pripravljajo na odhod v novi dom, začasni skrbniki pa pomagajo pri oskrbi številnih zapuščenih muc.

V zavetišču živali po enem mesecu uspavajo

Predpisi sicer dovoljujejo, da zavetišče žival po 30 dneh uspava, če ji ne uspe najti novega doma. V zadnjih letih so se stvari v Zavetišču Ljubljana precej spremenile. Spreminjata se število in struktura zapuščenih živali. Zapuščenih psov je manj, velika večina se jih hitro vrne skrbniku, vse manj je neželenih mladičev. Žal se položaj še ne izboljšuje pri mačkah, vendar je posvojiteljev veliko in prej ali slej veliki večini živali najdejo novi dom. Veliko živali, predvsem psov je treba pripraviti na odhod v novi dom (zdraviti, odpraviti neželeno vedenje …). Tako nekatere živali na posvojitelja čakajo tudi po leto, dve ali več. Do sedaj je najdlje vztrajal Piki, ki je dom našel po dolgih štirih letih v zavetišču, a je pred tem uspešno opravil rehabilitacijo neželenega vedenja in se socializiral. Pikijevo zgodbo lahko preberete tukaj. Niko pa kljub petim letom v zavetišču še vedno potrpežljivo čaka na čisto svojega človeka.

Če bi ukinili obvezno izobraževanje za sprehajanje, bi mnogo več ljudi prišlo sprehajat pse

Usposabljanje za sprehajalce psov so v Zavetišču Ljubljana uvedli leta 2011 in ga vsako leto še nadgrajujejo. Bistveni namen programa je psom omogočiti vzgojo in kvalitetno, predvsem pa pravilno socializacijo, primerno miselno zaposlitev ter tako prijetnejše bivanje. Sprehajanje psov v Zavetišču Ljubljana ni le vodenje na vrvici, da se pes »zleta«, ampak veliko več. Usposobljeni sprehajalci z njimi »delajo«, jih učijo različnih vaj, pravilne in varne hoje ob cesti, pravilnega vedenja na povodcu … Da se psi tudi pravilno miselno zaposlijo, skrbi vodja treninga psov. Vse pse najprej oceni, vse tiste najbolj zahtevne prevzgoji, pripravlja na socializacijo in skrbi za usposabljanje sprehajalcev, jih nadzira, koordinira, jim svetuje, pomaga. Veliko psov v zavetišču doživi preporod in imajo še vsaj eno priložnost, da dobijo novi dom. Tudi zato nekateri tako potrpežljivo čakajo … in dočakajo.

Ne vem, zakaj imate delovni čas. Odprti bi morali biti ves dan.

V Zavetišču Ljubljana je ves čas živahno, čeprav se to morda na prvi pogled ne vidi. Delovni čas oziroma uradne ure so prilagojene visokemu ritmu dela, zaradi preprečevanja zmede pa je visok nivo organizacije nujen. Le dva oskrbnika čez dan in eden ponoči vsak dan oskrbijo (nahranijo, očistijo bokse in kletke, dajo zdravila, socializirajo, pse sprehajajo …), hkrati pa sprejemajo telefonske klice, beležijo in dajejo informacije o izgubljenih ali najdenih živalih, zagotavljajo ulov in sprejem v zavetišče, pregledujejo živali, preverjajo in vodijo evidence, vračajo živali skrbnikom, oddajajo živali novim skrbnikom in še bi lahko naštevali.

V jutranjem in dopoldanskem času pomaga pri telefonskih klicih, dajanju, prejemanju informacij in evidencah pisarniška referentka, ki je zadolžena tudi za knjigovodstvo, računovodstvo, za spletno stran, tajniška dela … V zavetišče sprejmejo in oskrbijo več kot 2000 živali na leto in veliko jih potrebuje veterinarsko oskrbo. Samo operacij je precej več kot tisoč na leto, za kar skrbita veterinarka in tudi vodja zavetišča. Dodatno so tukaj še razni projekti, stiki z javnostjo, priprava poročil, sprejem obiskovalcev … Da lahko naloge opravljajo organizirano in najbolje izkoristijo čas, so uradne ure nujne. Le tako naloge lahko kvalitetno dokončajo, se posvetijo obiskovalcem in ne nazadnje tudi živalim omogočijo potreben mir in sprostitev.

Kako, a posvojitev ni zastonj?

Marsikdo je neprijetno presenečen, ko izve, da mora ob posvojitvi plačati prispevek za posvojitev, češ, »mar niste veseli, da smo pripravljeni žival rešiti in ji ponuditi dom«. Prispevek ob posvojitvi je v prvi vrsti opomba kandidatu za posvojitelja, da z živaljo prihajajo tudi stroški in že na začetku zagotavlja določeno mero resnosti in odgovornosti. Prispevek je simboličen glede na sredstva, ki jih zavetišče vloži v vsako žival. Vse živali so namreč pred oddajo v celoti veterinarsko oskrbljene (pregledane, zdravljene, brez parazitov, cepljene, sterilizirane oziroma kastrirane, označene in registrirane), številne pa tudi socializirane, vzgojene oziroma prevzgojene. Samo osnovna veterinarska oskrba bi skrbnika živali stala več sto evrov. Kljub vsemu zavetišče razliko z veseljem zamenja za odgovorno posvojitev in skrbništvo.

Če nimaš denarja za veterinarja, je za žival dolžno brezplačno poskrbeti zavetišče

Vsakdo se po lastni volji odloča za skrbništvo živali in ima do tega vso pravico. Vendar pa ima hkrati tudi vso odgovornost do živali, vključno s stroški, ki jo takšna odločitev prinaša. Torej je vsak skrbnik dolžan poskrbeti za žival, ki jo ima v oskrbi, ji zagotoviti tudi pomoč veterinarja oziroma veterinarsko oskrbo. Zavetišče je dolžno poskrbeti za zapuščene živali, to so živali brez skrbnika. Če se izkaže, da ima (je imela) zapuščena žival skrbnika, je skrbnik dolžan poravnati vse nastale stroške zavetišča.

S sterilizacijo/kastracijo živali v zavetišču pohabijo in take živali nočem

Vse živali, ki jih sprejmejo v zavetišče, so pred oddajo sterilizirane/kastrirane. Glavni namen je preprečiti neželene mladiče. Hkrati pa ima poseg še številne druge prednosti, kot so manj zdravstvenih težav (tumorji, vnetja …) kot tudi vedenjskih težav (uriniranje – označevanje, neželeno vedenje, pobegi, težja obvladljivost, celo agresija) ter iz tega izhajajočih zapletov in problemov. Živali se po posegu ne počutijo prav nič pohabljene, to je zgolj prepričanje nekaterih skrbnikov. Prav nasprotno, živali niso podvržene stresu ob odtegovanju sicer naravnega vedenja pod vplivom hormonov in so neobremenjene. Debelost in »lenoba« kot najbolj pogosto očitani težavi po sterilizaciji/kastraciji sta predvsem posledici nepravilne prehrane ter vzgoje in pomanjkanja aktivnosti. To pa so dejavniki, na katere poglavitno vpliva skrbnik. To so razlogi, zakaj je zavetišče vsako žival dolžno sterilizirati in kastrirati po predpisih.

Psa bom mesec ali dva pustil v zavetišču in ga potem spet prišel iskat

Res je, da Zavetišče Ljubljana sprejema pse, ki jih lastniki iz različnih razlogov ne morejo več obdržati, vendar pa je oddaja dokončna in lastnik oddanega psa praviloma ne more več dobiti nazaj, niti posvojiti druge živali iz zavetišča. Z oddajo v zavetišče se namreč odpove vsem pravicam v zvezi s psom in jih prenese na zavetišče. Zavetišče takega psa lahko takoj odda novemu skrbniku. Zavetišče namreč ni začasen hotel za živali, kjer lahko pes prebije nekaj dni, tednov ali mesecev, medtem ko ga ne morete imeti pri sebi. Za to obstajajo hoteli za živali.

Za živali v zavetišču je dobra katera koli hrana ali oprema

Vsega podarjenega so v Zavetišču Ljubljana veseli in zelo hvaležni, če je to koristno za zavetišče. V zavetišču uporabljajo le komercialno pripravljeno hrano (briketi, konzerve, vrečke …). Zaradi zahtevnih pogojev in predvsem strukture živali, poskušajo uporabljati čim kvalitetnejšo hrano in tako zadostiti potrebam odraščajočih mladičev, dieti bolnih živali, pasemskim posebnostim, hkrati pa preprečiti morebitne prebavne motnje ali druge težave. Vsem darovalcem polagajo na dušo, da »je manj več« – bolj koristno je podariti manj kvalitetne hrane kot pa veliko nekvalitetne.

Podobno je tudi pri opremi za živali. Vsak kos tekstila ni primeren, predvsem ne odeje, blazine in drugo, kar vsebuje polnilo. Teh namreč ni mogoče temeljito oprati niti ne razkužiti. Še večjo težavo pa tovrstna oprema predstavlja za živali, saj jo rade uničijo, polnilo pa žvečijo, celo pogoltnejo. Sledijo lahko hude prebavne motnje. Ker zavetišče opravlja dejavnost, neprimerne opreme ne more predati kot kosovni odpadek, temveč vsak odvoz odpadkov drago plačuje. Za preprečitev obojestranskih neprijetnosti v zavetišču priporočajo, da jih donatorji prej pokličejo.

Če bi radi posvojili domačega ljubljenčka, dajte priložnost varovancem Zavetišča Ljubljana, kjer veliko živali čaka na ljubeč dom.