Apostolski nuncij Juliusz Janusz je včeraj ljubljanskega nadškofa msgr. Stanislava Zoreta seznanil z »novim položajem upokojenega nadškofa msgr. Alojza Urana«. Po nuncijevih besedah je nadškof Uran od Svetega sedeža dobil dovoljenje, da se po bivanju v tujini lahko vrne v Slovenijo. V kratkem sporočilu nadškofa Zoreta, objavljenem na spletnih straneh Slovenske škofovske konference, še piše, da bo nadškof Uran »v dogovoru z ljubljanskim nadškofom opravljal različne pastoralne dejavnosti ter pomagal pri življenju naše lokalne Cerkve«. Po naših neuradnih informacijah je nadškof Uran že v Sloveniji, kjer okreva po nedavni operaciji.

Neuradno: dekret o izgonu preklican

V Cerkvi uradno ne pojasnjujejo, ali dovoljenje za bivanje v Sloveniji pomeni preklic dekreta, s katerim mu je Sveti sedež 10. aprila 2012 ukazal, da mora takoj zapustiti Slovenijo, vrne pa se lahko le po predhodni odobritvi rimske kongregacije za škofe. Neuradno pa smo izvedeli, da pomeni prav to: da se je torej cerkvenopravni ukrep, zaradi katerega je bil nadškof za nedoločen čas premeščen v Trst, iztekel. Zakaj mu je kongregacija odredila bivanje v tujini oziroma s čim naj bi si prislužil tako drastično kazen, pa še vedno ostaja skrivnost.

V Cerkvi razlogov za Uranov izgon uradno nikoli niso navedli. Izjema je bil le nastop tedanjega tiskovnega predstavnika Andreja Sajeta 24. julija 2012 v Odmevih, ko je med drugim dejal: »Pogovori so potekali med nadškofom Uranom in Svetim sedežem. Gre za vprašanje očetovstva.«

Nadškof Uran, ki se je odhodu v Trst krčevito upiral, je ves čas vztrajal, da mu je bila storjena velika krivica. V pismu, ki ga je poslal škofom junija istega leta, je napisal, da je šele na obisku pri prefektu kongregacije kardinalu Marcu Quelletu 31. maja 2012 (dober mesec po izreku kazni) izvedel, da za vsem tem stoji domneva o očetovstvu. »Zdaj, postaran in bolan, potreben pomoči in nesposoben samostojnega življenja, mi je ukazano, naj zapustim svojo domovino. Izgnan sem iz svoje krajevne cerkve, ki sem ji vedno služil s polno predanostjo. Ostajam globoko prizadet in začuden nad samim načinom izgona: naložena mi je bila cerkvena kazen, ne da bi bila poprej dokazana in predstavljena moja krivda. Zato menim, da je ta kazen krivična,« je potožil v pismu sobratom in poudaril, da je pripravljen kadar koli opraviti test očetovstva, če bi to kdor koli od njega zahteval.

Nuncijevo priporočilo: življenje brez škandala

V tem pismu je tudi razložil, v kakšnih okoliščinah je konec leta 2009 moral odstopiti. Na prazen list, ki mu ga je izročil tedanji nuncij Santos Abril y Castello, je moral prepisati že napisano prošnjo za razrešitev iz zdravstvenih razlogov. Leto kasneje mu je – tako Uran – nuncij priporočil, naj v Sloveniji živi tako, da »v prihodnosti ne bo povzročil težke nevarnosti za velik škandal«, in naj obenem razmisli o stalnem bivanju zunaj Slovenije. Uran v kasnejših letih svoje kazni ni več javno komentiral, tudi zato, ker mu je bilo po naših zanesljivih podatkih prepovedano komunicirati z mediji, tako neposredno kot po tretjih osebah.

V cerkvenih strukturah se je zanj poleg nekaterih duhovnikov odmevno zavzel zlasti pater Bogdan Knavs, ki je Komisijo Pravičnost in mir pozval, naj se postavi v bran svojemu sobratu v škofovstvu in se pri Svetem sedežu zavzame »za jasne in z dokumenti podprte informacije«. Škofje so molčali, češ da je to stvar Urana in Svetega sedeža.

Ker je prav nadškof Uran ustavil razkošno obnovo dvorca Goričane, v katerem naj bi po upokojitvi bival kardinal Rode, nekateri domnevajo, da je slednji soodgovoren za Uranov izgon, a Rode je tovrstna ugibanja zavrnil kot popolnoma izmišljena. Spet drugi poudarjajo, da je Uran prefektu kongregacije Quelletu osebno razložil vse, kar ga je zanimalo, pa kazen vseeno ni bila preklicana, vse do danes, kar naj bi kazalo, da Uran vendarle ni bil brez greha, ki je tako razjezil predpostavljene. Kakor koli, verniki so priljubljenemu ljudskemu škofu ves čas neomajno zaupali. Ko je škof Peter Štumpf pozimi 2013 na radiu Ognjišče izjavil, da se je Uran za javni molk odločil po svoji volji, ker da naj bi bilo to zanj najbolje, so morali na spletnem mestu radia možnost komentiranja zaradi besnih odzivov poslušalcev za nekaj ur celo zakleniti.

Po pokori najprej okrevanje

Pomenljivo dejstvo je, da sta bila upokojena nadškofa Stres in Turnšek julija 2013 zaradi soodgovornosti za mariborsko finančno polomijo kazensko prestavljena le za eno leto, Stres v tujino, Turnšek v Stično. Tudi Mirko Krašovec je bil decembra 2012 v avstrijski samostan Št. Pavel kazensko premeščen le za eno leto. Upokojeni nadškof Anton Stres je bil po vrnitvi že imenovan na nov pomemben položaj: postal je rektor katoliškega inštituta in dekan katoliške poslovne fakultete. Sedemdesetletni nadškof Uran, ki je v Trst moral za skoraj tri leta, bo moral zdaj najprej srečno prestati še eno operacijo in do konca okrevati, šele nato pa bo jasno, ali je triletna pokora zadoščala za popolno vrnitev. Vprašanje brez odgovora pa očitno ostaja, zakaj in čemu se je pokoril.