Rode je v pogovoru za časnik ponovil, da o zamenjavi nekdanjega ljubljanskega nadškofa Alojza Urana ni vedel ničesar, dokler se ni zgodila. Kongregacija za škofe, katere član je tudi Rode, se po njegovih besedah ukvarja z imenovanjem škofov, ne z odstavljanjem škofov.

Edini, ki lahko kaj pove, je Uran

"Zelo preprosto in čisto nasprotno od tega, kakor to prikazujejo nekateri mediji tu v Sloveniji," je pojasnil. Ko se pojavi kakšen kritičen primer, po Rodetovih besedah ustanovijo posebno komisijo, ki ga preučuje in odloča, sam pa nikoli ni bil član kakšne take komisije.

Povedal pa je, da so takšne zadeve strogo zaupne in da jih kongregacija za škofe nikoli ne objavlja, saj spoštuje zasebnost prizadetega. "Zato tudi nunciatura o tem ne bo nikoli spregovorila - edini, ki lahko o tem kaj pove, je Uran," je dejal Rode.

Sveti sedež sicer po njegovih besedah nobenega škofa ne odstavi brez tehtnih razlogov, ne da bi prej vso zadevo temeljito preučil. "V primeru nadškofa Urana pa vendarle imejmo pred očmi njegovo slabo zdravstveno stanje že v tistem času. To se sedaj le potrjuje," je pojasnil.

Rode je ostro zavrnil nekatere medijske objave, ki so namigovala na njegovo očetovstvo. Kot je dejal, ga je takšno pisanje močno prizadelo, bil je "zgrožen, žalosten in potrt". "Kako more nekdo brez dokazov trditi kaj takega, ne da bi prej preveril, ali je tisto, kar piše, res ali ne," se sprašuje.

Ponovil je, da da je to "popolnoma neodgovorno, skrajno žaljivo, brez vsake stvarne osnove, nemarno obrekovanje, čista laž, stoodstotna neresnica". Ker mu je časnik Delo zavrnil zahtevo, naj avtor trditev prekliče, se Rode še odloča o naslednjih korakih.

Vsi ti škandali postavljajo malo Slovenijo v kaj čudno luč

V zgodbi o finančnem zlomu mariborske nadškofije pa po Rodetovi oceni najbolj preseneča, "da se ni nihče uprl temu megalomanskemu načrtu, ki je v jasni opreki z evangelijem in v popolnem nasprotju s poslanstvom Cerkve".

Kolikor se je mariborski škandal pripravljal leta in v veliki tajnosti, je bil zadnji ljubljanski po prepričanju Rodeta res nepotreben. Z malo več diskretnosti, modrosti in ponižnosti ga ne bi bilo. "Vsi ti škandali postavljajo malo Slovenijo v kaj čudno luč. Tako majhna dežela, pa tako veliki škandali," je poudaril.

Kljub temu, da postavljajo na preizkušnjo zvestobo vernikov, pa Rode poudarja, da je zadnji veliki šmaren v Marijina svetišča privabil še več ljudi kot običajno. "To dokazuje trdnost vere in zrelost naših vernikov. Sicer pa morajo te preizkušnje prispevati k resničnemu notranjemu očiščenju Cerkve," je za Večer še povedal Rode.