Kulisa na treningih slovenske nogometne reprezentance, ki se na novem nacionalnem centru na Brdu pri Kranju, kjer je zaradi zadnjih gradbenih del tudi še nekaj blata, pripravlja na tekmi z Ukrajino v dodatnih kvalifikacijah, je takšna kot v vadbenih centrih velesil. Ekipa ekonomov pod vodstvom Igorja Benčiča, ki je z reprezentanco od njenih začetkov pred 25 leti, poskrbi, da igralce v garderobi pričaka vsa možna oprema. Tudi kape in rokavice, ki so si jih včeraj nadeli tisti igralci, ki jih rado zebe, a jim je kmalu postalo tako vroče, da so jih odvrgli. Varnostniki poskrbijo, da obiskovalci – včeraj jih je bilo okrog 100 – ostanejo na tribunah in igralcev ter selektorja Srečka Katanca ne vznemirjajo z nasveti, ki jih nekateri pripravijo celo v pisni obliki. Da ritem treninga mine brez prekinitev, so ob igrišču tudi pobiralci žog iz bližnjih nogometnih klubov. Ker so ob tokratni akciji treningi ob 11. uri, jim trenerji napišejo opravičilo za izostanek iz šole. Da so zadovoljni še sponzorji, so okoli igrišča postavljeni tudi reklamni panoji.

Bezjak dopoldne na treningu Rijeke, popoldne reprezentance

Roman Bezjak je bil dopoldne še na treningu Rijeke, nato pa je moral na hitro pripraviti prtljago, da je bil popoldne že v reprezentančni jati na Brdu pri Kranju. S tem se je število reprezentantov Rijeke povečalo na deset, zato ima nekaj težav na treningih v klubu trener Matjaž Kek. »Vesel sem vabila v reprezentanco, a še bolj mi je žal za Berića, ki je bil v odlični formi in mu želim čim hitrejše okrevanje. Že ko sem stopil v hotel, sam začutil poseben naboj, ki ga prinašata tekmi z Ukrajino. Želim si, da bi spisali podobno pravljico, kot jo je generacija pred 16 leti. Upam, da se bo zgodilo enako kor pred šestimi leti z Rusijo in nam bo en gol v gosteh odškrnil vrata do nogometnega raja. V Lvovu je treba igrati z glavo in srcem,« je optimist 26-letni Korošec Roman Bezjak, ki z goli kot po tekočem traku (8 na 13 tekmah) blesti v majici vodilnega kluba hrvaške lige Rijeke in bo morda joker s slovenske klopi.

»K Rijeki sem prišel z namenom, da bi znova užival v nogometu, kar mi je malce manjkalo pri Ludogorcu v Bolgariji. Moje trenutno počutje je najboljše v karieri. Takšnih pogojev za delo, treninge in življenje še nisem imel,« je priznal Bezjak, ki je za Slovenijo zbral šest nastopov.

Josip Iličić je več gledal kot treniral

Potem ko je bil prvi trening regeneracijski in v okrnjeni zasedbi, na včerajšnjem, na katerem sta manjkala Samir Handanović (individualni trening moči je opravil na stadionu v Šiški v Ljubljani) in Andraž Kirm (v ponedeljek zvečer je imel še tekmo na Cipru in v dresu Omonie Nikozija pri remiju 2:2 proti Apoleu igral 68 minut), ni bilo popuščanja. Strokovni štab je vadbo, ki je trajala več kot uro in pol, navil do skrajnosti. Z izjemno Josipa Iličića, ki je večji del počival in le opazoval dogajanje z roba igrišča, a zdravniška služba trdi, da z njim ni nič narobe, so vsi garali na vso moč. Katanec se je najprej razjezil, ker nekateri igralci niso imeli ustrezne obutve za igrišče v jesenskih razmerah, nato pa vadbo veliko ustavljal in razlagal ter podučeval zlasti defenzivnega vezista Reneja Krhina.

Na treningih, ki bodo situacijski, bo očitno poudarek, kako preprečiti distribucijo žog ukrajinskih vezistov na bok, kjer igrata najnevarnejša igralca, prodorna Andrej Jarmolenko (Dinamo Kijev) in Jevgenij Konopljanka (Sevilla). V premešanih zasedbah, v katerih sta bila štoperja Anđelković in Cesar celo centralna napadalca, je ena ekipa posnemala Ukrajince, med katerimi je s prodori po boku Verbič spominjal na Konpoljanko, druga (Slovenija) pa se je branila in skušala napadati. Do tekme v Lvovu imajo še tri treninge, da izpilijo taktiko.