Očitno novi nacionalni nogometni center na Brdu pri Kranju pomirjujoče vpliva na selektorja slovenske reprezentance Srečka Katanca. Morda je slutil, da ga bomo zasuli z vprašanji ob predstavitvi seznama igralcev za tekmi dodatnih kvalifikacij z Ukrajino, saj si je najprej slekel jopico, nato pa dobrih 20 minut mirno odgovarjal, čeprav je na začetku dejal, da ne bo imel monologa. Izrekel ni niti ene besede, s katero bi vznemiril navijače, kot se je dogajalo v minulih mesecih. Ostal je zbran in miren tudi ob vprašanjih o povratniku v reprezentanco Mišu Brečku in igranju v Mariboru. »Mislim, da sem govoril preveč,« je na koncu ocenil samega sebe.

O vrnitvi Miša Brečka.

Pred nami sta tekmi, na katerih potrebujemo izkušene fante. Ker sta dve tekmi v treh dneh, nam Mišo lahko pomaga.

O Benjaminu Verbiču in Siniši Anđelkoviću.

Niš posebnega. Verbič se po poškodbi še ni naigral. Če bo telesno dobro pripravljen, ga bomo morda izkoristili na tekmah. Na treningih nam bo zelo koristil, ko bomo skušali posnemati igro Ukrajine.

O tem, ali je v Olimpiji in Mariboru videl kakšnega igralca za reprezentanco.

Ne. Neodgovorno in neprofesionalno bi bilo, če bi na takšnih tekmah, ki nas čakata, na igrišče poslal igralca iz slovenske lige. To bi bilo preveliko tveganje zame in za fante.

O formi Milivoja Novakovića.

Odigral je 60 minut na Japonskem. Nova bo nared.

O tem, kaj je videl, ko si je ogledal vseh deset tekem Ukrajine v kvalifikacijah.

Zelo pomemben podatek je, da so na desetih tekmah prejeli le štiri gole. A na drugi strani na tekmah s Španijo in Slovaško niso dosegli gola. Ukrajina je zelo kompaktna, čvrsta in tehnično podkovana ekipa. Huda sta zlasti bočna igralca Konpljanka in Jarmolenko.

O adutih Slovenije.

Moramo biti pravi in imeti srečo. Sem optimist, ker smo na vseh tekmah z izjemno prve tekme v Estoniji zabili gol, zato so Ukrajinci lahko zaskrbljeni. Tudi mi imamo nekaj odlik, ki ne ustrezajo tekmecem.

O tem, v čem je skrivnost, da je bila Slovenija uspešna trikrat v dodatnih kvalifikacijah.

Ne vem. Moja dolžnost je, da fante najbolje pripravim, da ne bodo preveč sproščeni, ampak s pravo mero pritiska. Zgodi se lahko marsikaj, fenomenalni goli, treba je imeti srečo. Tudi mi smo jo imeli na tekmi z Romunijo v Ljubljani, ko sem sam dejal, da bi morali prejeti pet golov, pa jih nismo. Zakaj je bilo tako, ne znam razložiti. Ker sta dve tekmi na izpadanje, nihče ne more biti miren. Celo najboljši lahko v takšnih okoliščinah odpove. Zgodilo se bo, kar se pač mora. Mi moramo delo opraviti profesionalno.

O tem, da bo povratna tekma v Ljudskem vrtu.

Vseeno mi je, kje igramo. Statistika govori v prid Ljudskega vrta. V Mariboru sem z reprezentanco zmagal na treh tekmah. Osebno nimam nič proti Štajercem, če ima kdo s tistega konca kaj proti meni, tudi ni nobenega problema. Če bo podpora s tribun, bo fantom veliko lažje.

O vzdušju pred tekmama z Ukrajino pred 16 leti in danes.

Vzdušje na splošno v Sloveniji je bilo tedaj veliko bolj pozitivno. Čutila se je povsem drugačna energija. Ljudje letos niso v pričakovanju tekme, ampak jo jemljejo kot nekaj vsakdanjega in samoumevnega. Zelo si želim, da bi uspeh slovenske nogometne reprezentance spravil ljudi spet v malo boljšo voljo. Glede nogometa nikoli nisem obljubljal gradov v oblakih z nastopi na svetovnih in evropskih prvenstvih, ker se zavedam naših limitov.

O tem, kako trenutno vzdušje vpliva na igralce.

Dokler so v tujini, ne občutijo, kaj se dogaja doma. Vsaka pozitivna beseda jih dvigne. To smo začutili, ko smo nekoč tekli okrog Brda pri Kranju in so nas spodbujale tudi stare mame. Ko prideš na stadion, začutiš, če je prava energija.