Selektor slovenske nogometne reprezentance Srečko Katanec bo danes popoldne na Brdu pri Kranju, kjer si je Nogometna zveza Slovenije uredila novo domovanje s poslovnimi prostori ter nacionalnim centrom za trening s tremi igrišči, razkril seznam igralcev, na katere bo računal na dveh tekmah z Ukrajino v dodatnih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo v soboto, 14. novembra, ob 18. uri v Lvovu in v torek, 17. novembra, ob 20.45 v Ljudskem vrtu v Mariboru.

Glede na trenutno formo in minute na igrišču v svojih klubih je zasedba v boljšem položaju, kot je bila pred mesecem dni. Kot vse kaže, bo lahko Katanec v ponedeljek na pripravah na Brdu pri Kranju zbral vse najboljše igralce, saj trenutno nihče nima težav s poškodbami. Glede na slog vodenja in trenersko filozofijo Katanca na seznamu ni pričakovati presenečenj in novih obrazov. 52-letni Ljubljančan se bo naslonil na stare sile, ki so pred šestimi leti v boju za svetovno prvenstvo v Južni Afriki izločile veliko Rusijo. Glede na ritem dveh tekem v zgolj treh dneh je že napovedal, da bo na zelenico stopilo najmanj 15, 16 igralcev. Vsi udarni možje v tako kratkem času niso sposobni odigrati v visokem ritmu vseh 180 minut. Katanec je že po tekmi v San Marinu napovedal, da se tokrat ne bo oziral na glas ljudstva in vlekel všečnih potez po okusu navijačev, ampak bo ekipo sestavil iz tistih, za katere je prepričan, da bodo na igrišču poskrbeli za najboljšo možno predstavo. V minulih dneh si je ogledal posnetke tekem Ukrajine, misli pa bistril z gibanjem v družbi psa po poteh pod Šmarno goro.

Jokić z več minutami v reprezentanci kot v klubu

Paradoks je, da ima Slovenija največjo tržno vrednost v vratarjih. Samir Handanović in Jan Oblak sta na borzi vredna vsaj po 15 milijonov evrov. Glede na formo obeh pri izbiri številke ena ne bo težav. Katanec je že ob začetku drugega mandata razglasil, da je nedotakljiva številka ena Handanović. 31-letni Ljubljančan v dresu Interja je v odlični formi. To je potrdil tudi v zadnjem krogu italijanskega prvenstva, ko je bil z devetimi vrhunskimi obrambami najboljši igralec derbija z Romo, s čimer je milanski klub na vrhu lestvice serie A ostal izenačen z Iličićevo Fiorentino.

Izmed obrambnih nogometašev igralne prakse manjka le levemu bočnemu branilcu Bojanu Jokiću. Od začetka sezone je na igrišču v dresu Villareala preživel le nekaj več kot 300 minut, kar je manj, kot jih je zbral na štirih jesenskih tekmah v majici državne reprezentance. Slovenija trenutno boljšega levičarja ne premore, saj Dejan Trajkovski na zadnjih tekmah v dresu Domžal ni nadgradil forme, s katero si je priboril reprezentančni poziv. Po sili razmer je nekaj tekem na levi strani odigral desničar Andraž Struna, ki pa se je vrnil na desni bok, potem ko je selektor Katanec s seznama umaknil Miša Brečka, enega najbolj izkušenih reprezentantov.

V štoperskem paru sta zacementirana kapetan Boštjan Cesar, eden boljših centralnih branilcev v serie A, in Branko Ilić, ki z Astano uspešno igra tudi v ligi prvakov. Ilić ima med vsemi slovenskimi igralci v nogah tudi največ tekem v jesenskem delu v klubskem dresu (17). Konkurenco sta zaostrila Miral Samardić, ki po trditvah svojega trenerja v Rijeki Matjaža Keka igra najzrelejši nogomet v svoji karieri, in obetavni up Luka Kranjc, ki si je izboril mesto v začetni zasedbi Cagliarija.

Bezjak z goli izziva selektorja

V zvezni vrsti je kar veliko kakovosti, a bo moral Katanec poskrbeti za pravo razmerje med delavci in umetniki. Na mestu defenzivnih vezistov sta v prednosti Jasmin Kurtić, velik dolžnik v reprezentančnem dresu, in Rene Krhin, ki se je v Španiji vrnil v tekmovalni ritem ter se odlikuje z defenzivnim skokom. Glavna vloga bo nedvomno pripadla neutrudnemu Kevinu Kamplu, ki v Bayerju iz Leverkusna iz tekme v tekmo dviguje formo. Valter Birsa in Josip Iličić, ki v reprezentanci nikakor ne sestavi predstav na ravni tistih iz kluba, le redke tekme odigrata od začetka do konca. Znova se obeta pomembna vloga maratoncu Andražu Kirmu, ki se je na Cipru vrnil v tekmovalni ritem. Dejan Lazarević je udarni igralec za vstop s klopi, ko so obrambe tekmeca razredčene. Rajko Rotman je končno nastopil na treh tekmah v Turčiji. Benjamin Verbič, ki naj bi bil prihodnost slovenskega nogometa, je okreval po poškodbi in odigral četrt ure v danskem prvenstvu.

Precej manj skrbi ima selektor v napadu. Milivoje Novaković je po težki poškodbi po skoraj dveh mesecih premora odigral dobro uro v japonskem prvenstvu. Vse boljši Robert Berić zabija gole (3) v francoskem prvenstvu. Zlatan Ljubijankić in Tim Matavž sta preizkušen kader. Selektorja z goli izziva Roman Bezjak, ki je bil med nosilci tega, da se je Rijeka zavihtela na vrh hrvaškega prvenstva. Glede na to, da ni klasični centerfor, ampak lahko igra levo ali desno, veliko teče in je dober v defenzivnih nalogah, bi z njim Slovenija dobila še dodatne rešitve in kakovost za igro v napadu.