Ko je leta 1962 v filmu Dr. No iz morja v belem bikiniju in opasana z nožem stopila mesena in z vodnimi kapljami prekrita Ursula Andress, je kot prvo Bondovo dekle Honey Ryder postavila merila za vseh naslednjih 76 Bondovih deklet. Švicarska igralka je za Jamesa Bonda, kot je izjavila, dala skoraj vse, kar je imela. Bond, še bolj pa beli bikini, s katerim se uvršča na vrh najbolj seksi filmskih prizorov in ki so ga pozneje prodali na dražbi za skoraj 60.000 dolarjev, pa ji je dal kariero in zlati globus. Andressova je bila takrat stara 26 let, a se časi spreminjajo tudi za Bondova dekleta, saj je današnja in hkrati najstarejša Bondova simpatija Monica Bellucci v Spectru stara kar 51 let; je pa res, da je še vedno vredna poželenja, kar je tudi edino relevantno pravilo, ki ga Bondovo dekle sploh mora izpolnjevati.

Preživijo ga tajnice in šefinje

Bondovo dekle je lahko Bondova zaveznica, nasprotnica, oboje skupaj ali zgolj seksi vložek, ki ob prvi posteljni avanturi (do Skyfalla je bilo takšnih, ki so spale z njim, 52) izgubi svoj pomen ali življenje, vedno pa ga erotično vznemirja. Dobro zanj in slabo zanjo, saj se smrt pripeti vsaki tretji Bondovi izbranki, največjo smolo pa imajo tiste, ki so spale z Bondom Daniela Craiga, saj ga ni preživela niti ena. Če katera obstane do sklepnega akta filma, ko z Bondom praviloma zdrsne v posteljo, pa zagotovo ne dočaka naslednjega nadaljevanja. Razen če ne gre za Judi Dench, ki je v vlogi Bondove šefinje M zdržala sedem filmov, od filma Zlato oko leta 1995 do Skyfalla leta 2012, in tajnice agencije MI6 Miss Moneypenny, ki so jo doslej igrale tri: Lois Maxwell, ki je v 14 filmih bondijade spravila skupaj dve uri časa na platnu in manj kot 200 besed, Samantha Bond, ki se je po štirih Bondih skupaj s Pierceom Brosnanom poslovila leta 2002 v filmu Umri kdaj drugič, in Naomi Harris, ki se je z bistveno več besedami in dejanji odlepila od svojih predhodnic v filmih Skyfall in Spectre. Med izjeme pa se je uvrstila tudi švedska igralka Maude Adams, ki je Bondovo dekle igrala dvakrat, v Možu z zlato pištolo leta 1974, ko je bila dekle negativca Scaramange Andrea Anders, in leta 1983 kot Octupussy, glavna negativka v – Octupussyju (obakrat je Bonda igral Roger Moore). Potem pa se je dve leti pozneje pojavila še v filmu Od tarče do smrti, tokrat kot statistka.

Bondovi zlati dekleti

A če Bondova dekleta rad pozablja James Bond, nekatera od njih iz kolektivnega spomina niso izginila do danes. Pa ne samo tista izpred zadnjih nekaj let, kakršna je Eva Green iz Casina Royale, ki je, tako je bilo videti, po dolgem času tako očarala Bonda, da se mu je, ko se je utapljala v beneški vodi, poleg hlač paralo tudi srce, ampak tudi takšne, ki so Bonda zapeljevale pred štirimi, petimi desetletji. Na primer Teresa oziroma Tracy Di Vicenzo (Diana Rigg) v filmu V službi njenega veličanstva (1969), ki morda ni imela ikoničnih prizorov kot nekatere od njenih predhodnic in naslednic, je pa zato imela največji vpliv na Bonda, takrat Georgea Lazenbyja, saj se je ta z njo celo poročil. No, in se nato enako hitro, po strelu, ki ga Tracy v glavo pošlje kriminalna organizacija Spectre, v poročno okrašenem avtomobilu od nje tudi poslovil. Torej še preden se je dobro navadila na priimek Bond. Dokaz za to, da ni potreben zlat prstan, ampak je za nepozabno vlogo dovolj le nekaj minut v spodnjem perilu (in zlatu), pa je pet let pred Riggovo dokazala Shirley Eaton. Igralka se je kot Jill Masterson, ki jo Sean Connery kot Bond izkoristi in zavrže, v filmsko zgodovino vpisala s svojo smrtjo v Goldfingerju (1964), prizor z dekletom, od nog do glave prekritim z zlatom, pa je postal ena najmarkantnejših podob franšize.

Bikini 40 let pozneje

Kar je za Bondova dekleta s svojim belim bikinijem naredila Ursula Andress, je za temnopolta z oranžnim kompletom 40 let pozneje ponovila Halle Berry v filmu Umri kdaj drugič. Hommage prvemu Bondovemu dekletu, v katerem ni manjkal niti bel pas z nožem, pa je imel pomembno razliko. Namesto dolgolase plavolaske je iz vode stopila temnopolta kratkolaska, ki je sporočala, da so se Bondova dekleta razvila v samozavestne ženske, ki po pomembnosti lahko parirajo Bondu. »Leto za letom so Bondova dekleta postajala močnejša, pametnejša in enakopravnejša Bondu, obenem pa so ohranila svojo seksi podobo,« je takrat dejala oskarjevka. Halle Berry s svojimi besedami zagotovo ni ciljala na Grace Jones, ki je bila kot desna roka negativca Zorina May Day v filmu Od tarče do smrti tako možata, da med Bondova dekleta sploh ne spada, pa tudi ne na prvi izmed temnopoltih Bondovih deklet, Thumper Made in Rosie Carver. Prvo je v filmu Diamanti so večni leta 1971 ob Seanu Conneryju igrala Trina Parks in ni veljala za njegovo simpatijo, ampak le nasprotnico, tako da niti ne velja za pravo Bondovo dekle, druga, v vlogi katere je leta 1973 v filmu Živi in pusti umreti nastopila Gloria Hendry, pa je bila kot odpadnica Cie tako nesposobna, da je bila dobra samo za poziranje v bikiniju in tešenje Bondovih strasti. V nasprotju z dominantno nizozemsko igralko Famke Janssen, denimo, ki je kot sovjetska pilotka Xenia Onatopp moškim v Zlatem očesu (1995), ko je Bonda igral Pierce Brosnan, življenje iztisnila z nogami. Ali pa v nasprotju z britansko igralko Honor Blackman, ki je z vlogo samozavestne pilotke Pussy Galore v Goldfingerju še veliko pred Halle Berry začela ero neodvisnih Bondovih deklet.