Franšiza filmov o Jamesu Bondu je tesno povezana z glasbo. Že njihova glavna glasbena tema velja za eno izmed klasik, postregli pa so še s številnimi drugimi znamenitimi pesmimi – denimo z instrumentalno skladbo iz filma On Her Majesty's Secret Service, pa skladbo Shirley Bassey iz filma Goldfinger, Live and let DiePaula McCartneyja in A View to a Kill skupine Duran Duran.

Ko se je v franšizo vključil britanski igralec Daniel Craig, so mnogi menili, da je Bond končno ponovno oživel, saj je med gledalci nekaj časa veljalo prepričanje, da je tajni agent izgubil svoj čar. Če je z vidika filmov to držalo, je bilo težko reči podobno za glasbeno plat filmov – vse dokler se ni pojavila Adele in za film Skyfall naredila istoimensko pesem. Ta naj bi po desetletjih končno spet ujela pravi duh agenta 007.

Pred tem so se glasbene kritike valile predvsem na pesmi Rite Coolidge All Time High, v zadnjih letih pa na You Know My Name Chrisa Cornella in Another Way to DieJacka Whitea in Alicie Keys.

Prihajajoči film Spectre bo ponovno zaznamovan s strani britanskega glasbenika. Tokrat je čast pripadla Samu Smithu. Njegova balada Writing's on the Wall sicer skuša graditi na dramatičnosti, vendar vseeno ne doseže predhodnice Skyfall.

Avtorja pesmi sta Sam Smith in dobitnik grammyja Jimmy Napes. Smith je ob napovedi nove pesmi izjavil: »To je eden od vrhuncev moje kariere. Resnično sem vesel, da sem postal del britanske legende in se pridružil neverjetni skupini, v kateri so nekateri glasbeniki, ki so mi bili najbolj v navdih.«

Producenta filma Spectre Michael G. Wilson in Barbara Broccoli sta ob tem dejala: »Sam in Jimmy sta ustvarila resnično navdihujočo pesem za naš film in ob Samovem izjemnem vokalu se bo pesem ‘Writing’s on the Wall’ nedvomno zapisala kot ena najboljših Bondovih pesmi vseh časov.«

Spectre je 24. film o Bondu, že četrtič pa ga bo uprizoril Daniel Craig. Pri nas bo v kinematografih v začetku novembra.