Švica in Lihtenštajn sta po letih 2010 in 2013 že tretjič podelila mednarodno arhitekturno nagrado Constructive Alps, namenjeno projektom trajnostne gradnje in prenove v alpskem prostoru, zglednim z vidika trajnostnosti in estetike. Strokovna žirija je med več kot 350 projekti izbrala dvanajst najboljših ter jim podelila denarne nagrade oziroma priznanja.

Pomemben prispevek k trajnostnosti v Alpah

Arhitektke in arhitekti nagrajenih objektov so se skrbno lotili upravljanja z zemljišči, arhitekturno dediščino in tehnologijo. »Takšni projekti kažejo na obstoj odgovornega turizma in zaupanja v gorsko kmetijstvo,« je ob podelitvi nagrad v Švicarskem planinskem muzeju v Bernu dejal predsednik strokovne žirije Köbi Gantenbein. »Žirija pozdravlja preporod vasi kot pomemben prispevek k trajnostnosti. V Alpah stoji ogromno objektov, ki jih je mogoče ohraniti in smotrno uporabljati za najrazličnejše namene.« Nagradni sklad v višini 50.000 evrov so si razdelili projekt novogradnje iz Avstrije, projekta sanacije in prenove iz Švice ter projekt novogradnje iz Italije.

Prva nagrada: novo vaško središče

Novo župnišče v Krumbachu v Bregenškem gozdu (Bregenzerwald) v Avstriji vsebuje tudi bivalne prostore. Objekt, ki ga odlikuje majhna poraba površine, oživlja vas kot priljubljeno središče kulturnega in družabnega življenja. Župnišče je očiten dokaz, da je pojem trajnosti vse prej kot le kavarniška floskula. Stavba je priključena na območno omrežje za distribucijo toplotne energije, ki javne stavbe oskrbuje s toplotno energijo iz lesne biomase (lesni sekanci). Z dovršeno arhitekturo dopolnjuje videz cerkve in vaškega trga. Nova stavba prispeva k družbenemu in družabnemu življenju skupnosti, ki v prostorih vadi, prepeva in zaseda.

Druga nagrada: preporod vasi

Projekta prenove stare stavbe, imenovane Engihuus, in njena sprememba v gostišče s prenočišči Gasthaus am Brunnen in večnamensko dvorano sredi vaškega trga ter prenova hiše Türalihus v neposredni bližini, v Valendasu v dolini Vorderrheintal, v Švici sta prejela drugo nagrado. Številna vaška jedra v Alpah samevajo in propadajo. Projekta v Valendasu pa zgledno prikazujeta, kako je vaška jedra mogoče oživiti. Dokazujeta tudi, da lahko gredo trajnostni turizem, družabno življenje ter skrb za zgodovinsko dediščino z roko v roki in se medsebojno krepijo. Arhitekti so se previdno rokovali z obstoječo gradnjo in skrbno iskali ravnovesje med tradicijo in sodobnostjo, ki spoštuje zgodovino.

Tretja nagrada: sadjarstvo v sožitju s turizmom

Hišo Casa Riga v vasici Comano Terme v Trentinu v Italiji je od daleč mogoče opaziti le kot tanko črto. Objekt je deloma pod zemeljskim površjem, vendar gostom sadjarske kmetije kljub temu nudi čudovit razgled. Dejstvo, da je stavba vkopana v zemljo, botruje majhnemu ogljičnemu odtisu. Lesena konstrukcija zagotavlja blagodejno notranjo klimo. Gostje lahko užijejo pristnost sadjarskega življenja kar pred vhodom.

Posebna priznanja zglednim projektom

Osem zglednih projektov trajnostne gradnje oziroma prenove je žirija odlikovala s posebnim priznanjem: Gorska koča Refuge de l’Aigle, La Grave/Francija, kmetijska cona z devetimi hlevi, Bonneval sur Arc/Francija, Hiša umetnosti, Stalla Madulain/Švica, energijsko samozadostna hiša, Zweisimmen/Švica, otroški vrtec, Muntlix/Avstrija, upravna stavba IZM – Illwerke Zentrum Montafon, Vandans/Avstrija, kamnita stanovanjska hiša Casa Alfio, Montecrestese/Italija, planina Laška seč, Tolmin/Slovenija.

Razstava 32 projektov, ki so bili uvrščeni v ožji izbor za nagrado Constructive Alps, je do 10. januarja na ogled v Švicarskem planinskem muzeju (Alpines Museum der Schweiz) v Bernu. Projekti bodo predstavljeni tudi v posebni izdaji revije za arhitekturo Hochparterre.