Štiristo projektov iz sedmih alpskih držav

Predstavljene projekte je mednarodna žirija za nagrado nominirala med približno štiristo kandidaturami iz sedmih alpskih držav. Potujoča razstava predstavlja različne vidike trajnostne prenove in gradnje: 30 panojev posreduje pogled strokovnjakov in obenem perspektivo uporabnikov na novozgrajene in prenovljene stanovanjske hiše, industrijske objekte, objekte za prostočasne dejavnosti in objekte v občinski lasti. V razstavnem prostoru leži tudi hlod, na katerem je na ogled in otip postavljenih 15 različnih vrst gradbenega materiala, ki so odraz razumnosti in senzibilnosti projektov. Ogledati pa si je mogoče tudi kratke filme, v katerih pet članov žirije natečaja razpravlja o različnih pogledih na trajnostno gradnjo na območju Alp.

alps.jpg

Razstavo bosta svečano odprla minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel in veleposlanik Švicarske konfederacije, nj. eksc. Robert Reich. Predstavitev tridesetih nominiranih projektov je pripravila Švicarska konfederacija, ki je skupaj s Kneževino Liechtenstein avgusta lani že drugič zapored podelila nagrado Constructive Alps. Ta pomeni prispevek k izvajanju akcijskega načrta za podnebje v Alpah, ki so ga 2009 sprejeli ministri pogodbenic alpske konvencije. Nagrado v skupni vrednosti 50.000 evrov so za svoje stvaritve, ki jih odlikujeta razsodnost in rahločutnost trajnostne gradnje, prejeli trije arhitekti oziroma investitorji, sedem projektov pa je prejelo priznanja.

solcava.jpg

Tretje mesto za solčavski center Rinka

Prvo mesto je zasedel Kmetijsko-izobraževalni center Salzkammergut, Altmünster v Avstriji, drugo mesto stanovanjska hiša Katrin in Otta Bruggerja, Bartholomäberg, Avstrija in tretje mesto Center Rinka – večnamensko središče za trajnostni razvoj Solčavskega v Solčavi. Center Rinka povezuje različne dejavnosti za trajnostni razvoj območja in prinaša nove razvojne priložnosti. V kletnih prostorih je urejena turistično-informacijska točka za obiskovalce Solčavskega. Osrednjo celico predstavlja večnamenska dvorana za multimedijske predstavitve, predavanja, izobraževanja, seminarje, delavnice, gostujoče razstave ali manjše kulturne prireditve. Okrog dvorane je speljana krožna stalna razstava o življenju in naravi Solčavskega z naslovom Solčavsko – sprehod v naročje Alp. V pritličju pa je  razstavno-prodajni prostor za izdelke s Solčavskega in iz širšega okolja.