V drugem krogu enajst projektov

Strokovna žirija natečaja za mednarodno arhitekturno nagrado Constructive Alps je izmed več kot 350 prijavljenih projektov iz vseh alpskih držav izbrala 32 najprepričljivejših ter izvajalce nominiranih projektov povabila k prijavi v drugi krog natečaja. V drugi krog se je uvrstilo enajst projektov iz Švice, devet projektov iz Avstrije, pet projektov iz Italije, po dva projekta iz Francije, Nemčije in Slovenije ter en projekt iz Lihtenštajna. Slovenijo zastopata lesen mladinski hotel Punkl na Ravnah na Koroškem ter stan in pet hlevov Planina v Tolminu.

V skladu s pogoji natečaja je žirija v drugi krog uvrstila projekte trajnostne gradnje oziroma prenove. Nekateri obravnavajo razširitev stavb, nekateri pa tudi nadomestitev obstoječih gradenj. Ravnanje z obstoječimi objekti je ključnega pomena pri varovanju podnebja. Zgradbe iz 60. in 70. let 20. stoletja porabijo šestkrat ali celo do sedemkrat več energije kot sodobne pasivne hiše.

Preporod alpskih vasi

Rdeča nit, ki povezuje večino izbranih projektov, je preporod alpskih vasi. Tako le peščica izbranih projektov, kot denimo stavba Univerze v Innsbrucku (Avstrija) in otroški vrtec v Dornbirnu (Avstrija), izhaja iz mestnega okolja. »Strokovna žirija pozdravlja in izpostavlja novogradnjo in prenovo v vaseh kot pomemben prispevek k trajnostnosti. Na območju Alp je moč zaslediti številne objekte, ki bi jih lahko uporabljali na drugačen način in jih uporabljali trajneje,« meni predsednik strokovne žirije Köbi Gantenbein. Zato je žirija v ožji izbor uvrstila prenovljene turistične gradnje, kot denimo v gostišče preoblikovano meščansko hišo v Valendasu (kanton Graubünden, Švica), stan in pet hlevov Planina v Tolminu (Slovenija), stanovanjsko hišo Pölt v Welsbergu (Italija) ter kompleks sedmih kamnitih vaških hiš Ghesc v kraju Montecrestese (Italija).

Novogradnje povezujejo vidik trajnostnosti in estetike

K preporodu vasi prispevajo tudi novogradnje. Preprost otroški vrtec v Muntlixu (Avstrija) je denimo v celoti zgrajen iz lesa, pridobljenega iz gozda, ki pripada lokalni skupnosti. Coldrerio (kanton Tessin, Švica) je oplemenitila nova stavba čistih oblik iz ilovice, volne in lesa, kjer domuje tamkajšnja biotehniška šola. V majhni vasi pri Trentu (Italija) se novi osrednji objekt turistične kmetije zliva s pristno krajino.

V prihajajočih mesecih bo strokovna žirija opravila tudi terenske oglede nominiranih projektov ter preverila, koliko energije je bilo porabljene za gradnjo oziroma prenovo, koliko energije se porablja pri uporabi novogradenj oziroma prenovljenih stavb ter kolikšen energetski vložek bi bil potreben za morebitno odstranitev vsakokratnega objekta. Strokovna žirija se osredotoča na vprašanje vpliva objektov na neposredno okolje in prebivalce ter na vprašanje rabe tal in uporabljenih tehnologij.

Nagrajenci bodo razglašeni oktobra

Nagrajenci in nagrajeni projekti bodo razglašeni na svečani podelitvi ob otvoritvi potujoče razstave Constructive Alps 2015 30. oktobra v Švicarskem planinskem muzeju (Alpines Museum der Schweiz) v Bernu. Najimenitnejši projekti bodo predstavljeni tudi v katalogu, ki bo izšel kot priloga k posebni izdaji arhitekturne revije Hochparterre.