Vaščani Rigonc, obmejnega naselja z vsega 175 prebivalci, so si včeraj oddahnili, saj meje na južnem robu prvič po 19. oktobru ni prestopila nobena kolona prebežnikov. Zadnja takšna skupina tujcev, štela je skoraj 1400 ljudi, je reko Sotlo prečkala v torek okoli poldneva, okoli 16. ure popoldne istega dne pa je v skladu z doseženim dogovorom med državama in po vnaprejšnji napovedi hrvaških policistov neposredno na železniško postajo v Dobovo že pripeljal prvi vlak s približno 1000 prebežniki.

Z vlakom gre hitreje

Samo do včeraj popoldne so v Dobovo prispeli štirje vlaki s skupno blizu 5000 potniki iz držav Bližnjega vzhoda. Prvi nekaj po polnoči, drugi nekaj po tretji uri, sami pa smo bili priča prihodu vlaka, ki je na tir na severni strani nikoli uporabljenega objekta za fitosanitarno, veterinarsko in zdravstveno inšpekcijo, odprtega pred 11 leti, prispel ob 12.25. V njem je bilo 1184 ljudi. Skoraj istočasno so na tir z južne strani omenjenega objekta postavili vlak, ki je imel prav tako devet vagonov in presedanje se je lahko začelo. Najprej so bili na vrsti potniki prvega vagona vlaka, ki je v Dobovo prispel iz hrvaškega Tovarnika, zatem pa po vrstnem redu še iz drugih vagonov.

Eden po eden so prihajali najprej na tako imenovani varnostni pregled, sledil je korak do humanitarcev, ki so jih oskrbeli s hrano in vodo, nato pa so v vrsti eden po eden vstopali v slovenski vlak. Ko so opisane formalnosti prestopanja opravili vsi, je bil vlak nared za pot proti Šentilju, kjer bodo v enem od nastanitvenih centrov opravili še registracijo prebežnikov. Veterinarski objekt v Dobovi je s 669 kvadratnimi metri površine in pregradami za živino za to neprimeren.

Sprostitev sprejemnih centrov

Če bosta ves prevoz prebežnikov Slovenija in Hrvaška v skladu z dogovorom opravljali z vlaki, bosta sprostili tudi pretekle dni krepko prezasedeni sprejemni center pri policijski postaji v Brežicah ter oba dobovska – Livarno in Beti. Včeraj popoldne je bilo v Brežicah še približno 1700, v Beti 800, v Livarni, kjer se je nekaj po 14. uri zgodil manjši požar zaradi kurjenja grmade, pa 2100 beguncev in migrantov. V incidentu, prebežniki so namreč v gasilce metali kamenje, ni bilo poškodovanih, manjšo škodo je utrpelo le gasilsko vozilo. Po desetih dneh so meddržavni cestni mejni prehod Rigonce včeraj opoldne znova odprli.