Počivališče v kajakaškem centru

»Novogoriška mestna občina je v okviru tega projekta poleg počivališča v Solkanu izdelala idejno zasnovo za ureditev kolesarske steze in pešpoti od križišča na Ajševici do križišča v Ozeljanu ob glavni cesti Nova Gorica–Ajdovščina. Cilj projekta je med drugim dvig konkurenčnosti regije v turizmu, razvoj kolesarstva kot pomembnega turističnega produkta in izboljšanje notranje prometne povezanosti regije s kolesarskimi potmi,« je povedala Mirka Križnič, odgovorna za stike z javnostmi na mestni občini Nova Gorica. Skupni stroški so ocenjeni na 230.000 evrov.

Regijska razvojna agencija severne Primorske pripravlja tudi program, ki kolesarjenje postavlja v ospredje turistične ponudbe na Goriškem. »Med drugim načrtujemo tudi pripravo pregleda zakonskih podlag na področju kolesarstva, enotni sistem označevanja in vizijo, kako bomo kolesarjenje razvijali kot turistični proizvod,« je povedal Jan Klavora, eden od sodelavcev pri pripravi programa.

Ob Soči do konca letošnjega leta

Medtem pa ljubitelji kolesarjenja na Goriškem nestrpno čakajo na dokončanje 9,27 kilometra dolge dvosmerne kolesarske steze med Solkanom in Plavami na desnem bregu reke Soče. Po prvotnih načrtih naj bi dela dokončali v letu 2014. Odprtje je preprečil zemeljski plaz, ki se je sprožil s Sabotina na začetku poti pri Solkanu. Prav tako pa se je s pobočja hriba julija letos sprožila še ogromna skala, tako da bodo morali urediti še nekatera dodatna dela zaradi varnosti.

Kot so sporočili z ministrstva za infrastrukturo, na kolesarski stezi Solkan–Plave na območju skalnega podora na razdalji 480 metrov trenutno nameščajo dodatne lovilne ograje, prav tako pa tudi sanirajo 300-metrski plaz na delu povezave proti Italiji. Predvidevajo, da bodo dela končali prihodnji mesec. Kolesarska steza bo odprta takoj po pridobitvi uporabnega dovoljenja, kar naj bi se zgodilo do konca leta. Vrednost nepredvidenih dodatnih del bo naložbo podražila za 500.000 evrov. Gradnja kolesarske povezave bo na koncu stala blizu 5,5 milijona evrov, štirje milijoni pa bodo prišli iz evropskega sklada za regionalni razvoj.

Kolesarska povezava med Mirnom, Vrtojbo, Novo Gorico in Kanalom je namreč del daljinske kolesarske povezave med Novo Gorico in Predelom, ki se bo prihodnosti navezala tudi na kolesarske povezave v Italiji in Avstriji. To bo še dodatno povečalo turistično privlačnost območja.