Ana Drev, Katarina Lavtar, Tina Robnik in Maruša Ferk danes ter Žan Kranjec in Klemen Kosi jutri bodo slovenski predstavniki na veleslalomskem uvodu 50. sezone svetovnega pokala. Pogled na slovensko reprezentanco razkriva, da najpomembnejša tekma sezone čaka Ano Drev, ki se bo v tej sezoni osredotočila le na veleslalomske nastope. Dobro zanjo je, da je v koledarju kar devet veleslalomskih preizkušenj, že na prvi tekmi pa ima zelo visoke cilje. »Zelo zadovoljna bom z uvrstitvijo med najboljšo deseterico,« je včeraj odločno napovedala smučarka iz Šmartnega ob Paki.

Maruša Ferk je v jesenski idili v Söldnu dejala, da se pred začetkom sezone počuti najbolje doslej. Upa, da jo bo optimizem grel tudi v zimskem času, kar bo odvisno predvsem od rezultatov. »Nimam visokih ciljev. Veliko mi pomeni že, da sem se z dodatnimi kvalifikacijami uvrstila v ekipo. V Söldnu sem nazadnje tekmovala pred petimi leti, točk svetovnega pokala pa tu še nisem osvojila,« pravi Maruša Ferk.

Marcel Hirscher je dobil lanski ledeniški uvod ter sijajno nadaljeval niz vrhunskih uvrstitev, saj je četrtič postal skupni zmagovalec svetovnega pokala. Avstrijski šampion je glavni favorit tudi v letošnji sezoni, v kateri ga bosta najbolj ogrožala Norvežana Aksel Lund Svindal in Kjetil Jansrud, strokovnjaki pa napovedujejo tudi zelo močnega Francoza Alexisa Pinturaulta. »Z veseljem bi vam rad povedal, kako hiter sem. Trdno treniram in se na treningu merim s preostankom avstrijske reprezentance. Nimam pa vpogleda, kako hitri so največji tekmeci. Več bodo povedali nedeljski rezultati,« je med drugim včeraj na forumu alpinumu, kjer se vsako leto predstavi lanski zmagovalec svetovnega pokala, povedal Marcel Hirscher. Priznal je, da je imel v poletnih mesecih nekaj težav z motivacijo, saj tedaj potekajo najbolj garaški treningi. Zato 26-letni smučar komaj čaka, da se požene s starta.

»Lanska sezona mi ni šla po načrtih. Stvari so šle narobe že v Söldnu, nato so se le stopnjevale. Glede na to, da sem tu zmagal že trikrat, upam, da bom tudi letos začel sezono na najboljši način,« napoveduje Ted Ligety, ki bo prvo sezono tekmoval s poročnim prstanom. »Ne glede na to, da v tej sezoni ne bo velikega tekmovanja, bom imel veliko priložnosti za dokazovanje. V prvi vrsti si želim osvojiti nov veleslalomski kristalni globus. Seveda pa me zanima tudi skupna zmaga svetovnega pokala. Napadel bom na vso moč,« je odločen Ligety.

Medtem ko pri ženskah v tej sezoni ne bosta tekmovali glavni junakinji minule zime Tina Maze in Anna Fenninger, so na uvodu vse oči usmerjene v Mikaelo Shiffrin. Veleslalomske specialistke bodo storile vse, da ji preprečijo slavje. »Lani sem dobila svojo prvo tekmo svetovnega pokala. Rada bi jih še več. Zakaj ne bi bila najhitrejša že v Söldnu?« napoveduje Švedinja Sara Hector.