Ne vem sicer, kako se počuti tistih pet ustavnih sodnikov, ki so glasovali za referendum, verjamem pa, da so glasovali iz prepričanja. In to je sodobni rentgenski posnetek Slovenije. Posnetek prepričanih, ki drugim ne pustijo njihovega prepričanja. Ali če parafraziram Slavka Bobovnika, ki je pred dnevi zasliševal Janka Medjo: ja, dragi moji, za demokracijo gre. Pa če vam je to prav ali ne. Oziroma – demokracija zahteva žrtve. Včasih je revolucija jedla svoje otroke, zdaj demokracija požira človekove pravice.

Težko nam je tudi vcepiti v glavo, kakšne pravice imajo begunci. In ves teden so nam televizije kazale posnetke, ki so nedvoumni. Begunci imajo preveč pravic. Najhuje je, da za seboj puščajo svinjarijo. Obliž za kamere. Nasploh so kamere objektivno režirale subjektivni pogled. Nehvaležni, agresivni, neprilagojeni in nezadovoljni begunci. Še ograje jih težko zadržijo. Uroš Slak je kar sredi divjine postavil studio, da smo zadaj videli ograjo in grozečo nevarnost. Šef Sveta na Kanalu A Gregor Trebušak pa se je nekaj dni javljal iz Rigonc in v bistvu vodil oddajo. Nuša Lesar je bila v studiu bolj za okras. In kaj je bilo osnovno Gregorjevo sporočilo? Grozeča nevarnost. Vasi, ki ima le sto sedemdeset prebivalcev, grozi nekaj tisoč beguncev. In ti begunci v ozadju slike kurijo ogenj.

Zaključek se je ponujal sam po sebi. Še malo, pa bodo na ognju spekli domačine. V bistvu nam je drugi val prinesel prav ta namig. Namesto da bi poskrbeli za domačine, za nas, za klene Slovence, pomagamo tujcem. Ti pa nam vračajo s popolno ignoranco. Samoumevnim dejstvom, da smo jim dolžni pomagati. Še sreča, da so tam policisti. Po gasilcih, ki se žrtvujejo ob poplavah, še eni junaki. Gregor rad poudarja, da so na koncu z močmi, da imajo srečo, da jim pomagajo domačini, da ne bodo dolgo zdržali, torej, tisočglava horda jih bo kmalu pomendrala. Logično sledi, da mora poseči vojska. Če so policisti uporabili le solzivec, lahko vojska še kaj več.

Z županom Ivanom Molanom se lahko strinjamo, ko pravi, da bo Slovenija postala slepo črevo za begunce. Ja, potreben je le manjši popravek. Slovenija je že slepo črevo. A ne za begunce, temveč za varovanje osnovnih človekovih pravic. In tistim, ki so točili solze sreče ob novici, da bomo imeli referendum o pravicah istospolnih partnerjev, naj bo že enkrat jasno. Ne gre za otroke. Gre zanje, ko bodo morali svojim vnukom pojasnjevati svoja stališča. Tudi petim ustavnim sodnikom to ne bo lahko…