»Vinoteke, ki izhajajo iz Francije in Italije, zadnjih deset let doživljajo pravi razcvet. Zato smo povabili italijanske sosede, ki so nam predstavili svoje zgodbe kot primere dobrih praks,« je povedala šefica vinoteke Solum Petra Rutar.

Vsaka vinoteka je hkrati predstavila svoj izbor 1,5 litrskih steklenic, ki slišijo tudi na ime magnum. »Vsak vinar ima pridelek, ki ga želi pokazati v vsej svoji vrhunskosti. In tak pridelek, ki ga seveda ni veliko, shrani v steklenice magnum. S tem si pravzaprav tudi ustvarja imidž,« je povedala Rutarjeva in dodala, da se steklenice magnum po navadi odpirajo le na posebnih, svečanih dogodkih. In v čem je, razen vizualnega učinka, posebnost večjih steklenic?

»Dokazano je, da v steklenicah magnum vino počasneje zori in se lepše razvija. Vsak, ki poskusi isto vino istega letnika iz buteljke in magnuma, bo takoj opazil razliko,« je razložila šefica vinoteke Solum. Ali kot je pripomnil eden od predstavnikov gostujočih vinotek: če se toči iz magnum steklenic, je lepše tudi zato, ker lahko vino zaužije enkrat več ljudi. Ti so lahko okušali številna odlična vina z obeh strani meje, med drugim tudi dva različna letnika rdeče zvrsti tabu s posestva Guerila in rebulo s posestva Grace, ki sta jih vinarja Zmago Petrič in Edvard Svetlik tudi osebno predstavila.