V prenovljeni ljubljanski restavraciji J & B se je konec prejšnjega tedna v novi vlogi predstavil Samo Kupljen. Ljubitelji vina so se namreč od maja spraševali, kaj se bo zgodilo s slikovitimi vinogradi v Jeruzalemu, zdaj pa se je mlajši Kupljen dokončno odločil, da bo po smrti svojega očeta Jožeta Kupljena, ki se je poslovil 28. aprila letos, prevzel kmetijo. Za kaj gre? Samo Kupljen je sicer eden največjih poznavalcev vina v naši deželi, a mnogi so bili skeptični, kako bo usklajeval delo, saj je hkrati tudi direktor slovenskega Bauhausa. Posel, ki nedvomno zahteva celega človeka, podobno kot vinogradi in vinska klet v Jeruzalemu. A kot rečeno, Samo Kupljen in žena Lidija Kupljen sta se zdaj odločila, da bosta prevzela kmetijo, ki jo je zapustil oče, in letošnji letniki bodo že imeli njun podpis.

Nova vizija v starih vinogradih

Samo Kupljen pa ne namerava zgolj prevzeti vinogradov in kleti, ampak ima natančen načrt, kako bo spremenil vinsko ponudbo ene najpomembnejših slovenskih kmetij. Če je namreč Jože Kupljen vztrajal pri razmeroma enostavnih vinih, bo šel Samo Kupljen korak naprej. »Moja želja je interpretirati rastišča. Tipična za Ormož in Jeruzalem. Nič več in nič manj. Najprej sortnost in potem lokacija. Najprej bo jasno, da gre za recimo chardonnay, in potem, da je jeruzalemski,« je razlagal Samo Kupljen in dodal, da bo druga linija vezana na njegov močan ego. In ta bo povsem avtorska: »Pri teh vinih bodo prišli do izraza stil kleti in posebnosti posameznih letnikov.« V Jeruzalemu so prepričani, da ima vsak letnik svoj čar, zato bodo na to še posebej pazili. Omenjena vina bodo v hrastovih sodih. V večjih ali manjših. Še en dokaz, da novi gospodar misli resno, je dejstvo, da je na vseh trtah zmanjšal količino grozdja, ker ga zanima samo kakovost. Kljub izjemni letini ima 30 odstotkov manj sivega pinota in chardonnayja, četrtino manj je sauvignona in renskega rizlinga. Chardonnayja na najboljših legah pa je celo 40 odstotkov manj.

Etikete iz leta 1976

Je pa dejstvo, da si pri Kupljenu lahko privoščijo malce resnejše delo, saj, kot pravijo, oče ni zapustil nobenih kreditov, ki so tako značilni za slovensko gospodarstvo in kmetijstvo. Njegovi posli so od sedemdesetih, ko je živel napol v Nemčiji, napol v Sloveniji, bolj ali manj rastli. V zadnjih letih je kmetija trgu ponudila vsako sezono okoli 70.000 litrov vina. Mladi Kupljen se bo po novem vsak teden tri dni mudil v Jeruzalemu in fizično pomagal v kleti in v vinogradu. Hkrati pa je vsem zaposlenim kupil moderne telefone, da imajo takrat, ko je v Ljubljani, videopogovore. »Jasno, ne bom ravno vsak dan nosil zabojev, tudi oče jih ni. Bom pa seveda povedal, kdaj je trgatev in kaj se trga,« razlaga Samo Kupljen, ki namerava počasi spremeniti tudi etikete. In ko smo ravno pri etiketah: če imate doma v kleti steklenico z etiketo ali pa smo etiketo Kupljenovega prvega ustekleničenega vina iz leta 1976, vam bodo v njihovi jeruzalemski kleti v zameno ponudili 120 steklenic aktualnega vina. Če boste našli dve etiketi, bodo seveda dali 240 steklenic. Pravijo, da se splača pogledati po kleteh in shrambah. Pri Kupljenu sicer imajo nekaj steklenic prvega ustekleničenega vina, etikete pa nobene.