Slovenska gimnastika pred začetkom svetovnega prvenstva, ki bo od danes do 1. novembra v Glasgowu, po odločitvi Mitje Petkovška, da je končal svojo športno pot, čuti hude posledice. Ljubljančan je namreč še avgusta tako letel po bradlji, da so se vsi okoli njega spogledovali z uvrstitvijo na olimpijske igre v Rio de Janeiro. Petkovšek bi si jo lahko priboril z osvojeno kolajno na bradlji, svojem paradnem orodju. A ko mu je telo vnovič dalo vedeti, da je preutrujeno za vsakodnevno naporno vadbo, je trofejni slovenski telovadec pri 38 letih ubral svojo pot. Odločitev je pustila razumljivo praznino v slovenski gimnastiki, ki si ni še niti dobro opomogla od predlanskega slovesa Aljaža Pegana.

Dilema, kdo bo tretji potnik

Posledično je imela moška gimnastična stroka veliko težav z odločitvijo, koga poslati na Škotsko, kjer se bodo najboljši telovadci bojevali tudi za olimpijske vstopnice. Ker si Slovenija na zadnjem svetovnem prvenstvu ni zagotovila nastopa v ekipni konkurenci (niti ni poskušala), ima namreč slovenska gimnastika v Glasgowu pravico do nastopa treh telovadcev in telovadk. »Še pred kratkim smo imeli velik nabor tekmovalcev. Mitjeva odločitev za nas ni bila lahka. Reprezentanco smo izbirali na podlagi mnenj, kdo ima največ možnosti za uvrstitev na olimpijske igre. Sašo Bertoncelj je na konju z ročaji naš največji adut. Glede na to, da je bil na zadnjem svetovnem prvenstvu četrti, vsi verjamemo, da bo lahko na Škotskem še mesto boljši ter si bo priboril olimpijsko vozovnico. Alenu Dimicu gre v mnogoboju vse bolje. Verjamemo, da bo pokazal najboljši obraz na največji tekmi. Drugega mnogobojca, ki bi se lahko na velikem tekmovanju bojeval za vidne uvrstitve, v Sloveniji nimamo. Odločitev za tretjega telovadca je bila zelo težka. Odločili smo se za Roka Klavoro, ki ima med vsemi na enem od orodij najvišjo izhodiščno oceno, kar pomeni, da lahko doseže najvidnejšo uvrstitev,« je reprezentančni izbor pojasnil trener Sebastijan Piletič.

Manj težav pri sestavi reprezentanci je imel ženski selektor Andrej Mavrič. Odločil se je, da bodo na Škotskem tekmovale telovadke, ki se posvečajo mnogoboju, in sicer Teja Belak, Tjaša Kysselef in Carmen Astrid Horvat. Da bo imela Slovenija tudi prihodnje leto v Riu de Janeiru žensko predstavnico, ne dvomi nihče. Teja Belak je namreč vrhunska telovadka, ki mora svoje znanje sicer potrditi še na eni najpomembnejših tekem, na katerih je doslej nastopila. Pravila za uvrstitev na OI pa so izjemno zapletena, saj se bodo vsi telovadci in telovadke na podlagi doseženih rezultatov v Glasgowu najprej uvrstili na predolimpijski turnir, na katerem se bodo morali prihodnje leto vnovič izkazati, da si bodo končno zagotovili olimpijsko vozovnico. V Glasgowu si bo predolimpijsko vozovnico priborilo 24 telovadcev in telovadk, ki se na OI ne bodo uvrstili z ekipami, in sicer iz vsake države največ po eden. V kvoto 24 telovadcev se štejejo tudi specialisti na posameznih orodjih, ki bodo v Glasgowu osvojili kolajno. Preostala mesta bodo zapolnili najboljši mnogobojci in mnogobojke.

»Naš osrednji cilj je, da se v Rio uvrsti ena telovadka. Prepričani smo, da imamo dovolj znanja, da bomo takšen cilj tudi realizirali. Da smo na Škotsko prispeli karseda dobro pripravljeni, smo pred tem opravili še krajše priprave v Angliji, saj smo v bližini Londona našli gimnastični center, ki ima v dvorani istega proizvajalca orodja kot organizator svetovnega prvenstva v Glasgowu,« napoveduje Andrej Mavrič.

Bertoncelj največji up

V boju za najvišja mesta bo največ oči uprtih v Saša Bertonclja. Škofjeločanu na konju z ročaji v zadnjem obdobju ni šlo najbolje, saj je na tekmah praviloma delal napake. »Če bi me kdo opazoval na tekmah, bi me lahko upravičeno vprašal, zakaj sploh grem na prvenstvo. Na vsaki tekmi sem nastopil z najtežjo sestavo, zato sem napake pričakoval. S trenerjem se zavedava, da bo treba v Glasgowu pokazati vse svoje znanje. Menim, da je bilo napak dovolj. Verjamem, da sem lahko na največji tekmi najboljši v sezoni,« pravi Sašo Bertoncelj. Pravi, da ima na Glasgow več lepih kot slabih spominov. Na Škotskem je namreč večkrat tekmoval, vselej pa se je v metropoli dobro počutil.

Najboljša slovenska telovadka Teja Belak po več letih na največji tekmi ne bo lovila vrhunske uvrstitve na preskoku, temveč se je v celoti posvetila mnogoboju. Pravi, da ji je poškodba gležnja (nategnjene vezi) preprečila vadbo težjega skoka, zato bo raje izvedla dva lažja ter si priborila točkovni zalogaj v mnogoboju. »O nastopu na olimpijskih igrah sem vedno sanjala. Zavedam se, da mnogoboj ni moje najmočnejše orožje. Pričakujem pa, da bom vse štiri sestave izvedla po najboljših močeh in upravičila svoj odhod na Škotsko,« pravi Tjaša Kysselef, ki bo kot preostali slovenski telovadki svoje znanje pokazala že danes v poznem večernem terminu.