Tako si je kupil dovolj časa, da je še pred včerajšnjo izredno sejo mestnega sveta izbral naslednika avgusta odpoklicanega direktorja Bojana Babiča. Včeraj je župan sporočil, da je na položaj vršilca dolžnosti direktorja imenoval Darka Frasa, župana občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah. Fras nedvomno ima dobre možnosti, da se bo ujel z županovo ekipo. Tudi njega so namreč kriminalisti že utemeljeno osumili storitve kaznivega dejanja. Enako, kot se je zgodilo županu Fištravcu in njegovemu najožjemu svetovalcu Marku Kovačiču. Slednjega je policija kazensko ovadila zaradi poslovne goljufije in kršitve temeljnih pravic delavcev.

Osumljen zlorabe položaja in poneverjanja uradnih listin

Fras pa je eden izmed četverice, ki so jo kriminalisti Policijske uprave Maribor junija letos utemeljeno osumili, da so v sostorilstvu zlorabili uradni položaj ali uradne pravice, poleg tega pa naj bi ponaredili in uničili uradne listine.

Osumljenci naj bi poleti 2014 zlorabili svoj položaj v postopku javnega naročanja izvedbe avtobusnih prevozov šolskih otrok. Razpisno dokumentacijo naj bi spisali tako, da je favorizirala »pravega« ponudnika, poleg tega pa naj bi se nezakonito odpirala konkurenčna ponudba. Ovadeni občinarji naj bi po prepričanju kriminalistov s tem dosegli, da je njihov favorit ustrezno znižal ceno in si je s tem zagotovil občinski posel. Protipravna premoženjska korist po oceni kriminalistov znaša 179.550 evrov.

Fras se je v zvezi s kazensko ovadbo izgovarjal, da je domnevno sporne postopke vodila občinska uprava, ne pa župan. »Prijavo je podal neizbrani ponudnik, ki pa se na postopek ni pritožil. Zato mislim, da gre za krivo ovadbo neizbranih ponudnikov na razpisu,« je še trdil.

Fištravec nič o kazenski ovadbi

Včerajšnje županovo sporočilo za javnosti ni omenjalo dejstva, da okrožno tožilstvo v Mariboru že obravnava kazensko ovadbo zoper Frasa. »Odlikujejo ga številne izkušnje na področju lokalne samouprave in menim, da smo se odločili pravilno,« je zapisal župan Maribora, ki v tem, da bo mestno upravo vodil kolega župan, ne vidi navzkrižja interesov. Fras bo funkcijo vršilca dolžnosti direktorja občinske uprave opravljal šest mesecev. V tem času bo funkcijo župana opravljal nepoklicno. »Vse bom dal od sebe, da bom mestno upravo vodil strokovno in korektno,« je sporočil.