V Dnevniku smo včeraj poročali, da je policija kazensko ovadila mariborskega »župana v senci« Marka Kovačiča. Zunanji svetovalec Fištravca je utemeljeno osumljen poslovne goljufije na škodo šestih oškodovancev in suma storitve kaznivega dejanja kršitve temeljnih pravic delavcev. Po naših podatkih naj bi si ovadeni podjetnik z domnevno goljufivimi posli pri preprodaji šolskih interaktivnih tabel pridobil več kot 100.000 evrov protipravne premoženjske koristi, svoje nekdanje zaposlene pa naj bi oškodoval za dobrih 60.000 evrov.

Kovačič zatrjuje, da sporni posli niso bili goljufivi in da sebe ali koga drugega ni naklepal premoženjsko okoristiti, čeprav denarja, ki ga je prejel za nakup tabel, ni nikoli nakazal angleškemu dobavitelju. Dobavljenih tabel pa ni izročil najmanj šestim domnevnim oškodovancem, ki so Kovačiču že nakazali kupnino. Ovadenec je zatrdil, da je njegovo podjetje Svarog zabredlo v dolgove zato, ker naj bi se zrušilo tržišče z interaktivnimi tablami. Poleg tega naj bi nekaterim upnikom dolgove že delno poravnal z asignacijami.

Kovačiču se je svetovalna pogodba z občino konec leta iztekla. Iz urada župana so nam sporočili, da se ta čas še pogovarjajo, ali bi sodelovanje z njim nadaljevali. »Ko bo župan sprejel odločitev, bo o tem tudi obvestil javnost,« so zapisali.

Na čelo mestne uprave nekdanji obveščevalec

V skladu z napovedmi je ob novem letu mariborsko občino zapustil kontroverzni šef občinske uprave Damijan Lah. Njegov naslednik bo Bojan Babič, ki se za razliko od 16 drugih kandidatov sploh ni prijavil na občinski razpis. Babiča so lahko »mimo vrste« imenovali tako, da so mu podelili mandat vršilca dolžnosti, ki se mu bo iztekel 15. decembra. Fištravčev novi izbranec se bo vozil na mariborsko delovno mesto iz Ljubljane. Petinpetdesetletni magister organizacije dela je nekdanji vojaški obveščevalec, ki ga je po poročanju Večera županu predlagal Lah. Babič naj bi nekoč deloval v kontraobveščevalni službi JLA, nato je bil zaposlen v varnostnem organu ministrstva za obrambo (VOMO), v vladi Alenke Bratušek pa je zasedal položaj državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo.

Župan Fištravec je z že tudi uveljavil možnost, da je na podlagi spremenjene sistematizacije v občinski upravi kadrovsko "okrepil" svoj kabinet. Po novem ima tam na zaupanje zaposlenih že sedem ljudi. Novi so sledeči "svetovalci" in "koordinatorji: Jaroslav Bauer, Igor Kos, Tina Vaupotič in Gregor Truntič.