Letos nimajo posebnih novosti, kar je celo dobrodošlo (več o tem v nadaljevanju). Pri dveh modelih so se vrnili k številčnim označbam, bolj je poudarjena črna barva, del novosti pa se skriva v natančni izdelavi in nekaterih izboljšavah, ki jih kupec ne opazi takoj, prispevajo pa k trajnosti izdelka. Izrabili smo prisotnost uporabnika ene najbolj priljubljenih Stiginih frez, freze Stiga Snow Flake, in ga povprašali po izkušnjah.

Nespremenjene cene

Najprej o ugotovitvi, da ni posebnih novosti in da je to celo dobrodošlo. Cene snežnih frez se spreminjajo, še posebno pa letos, ker je prišlo do nekoliko višjih tečajnih razlik med evrom z dolarjem in tudi japonskim jenom. Pri Stigi oziroma pri prodajalcih Stiginih strojev v Sloveniji so cene enake lanskim, še več, povsem enake so že tretje leto, nekaj evrov dražje so bile le leta 2012. Vhodni model Snow Cube, ki letos nosi označbo ST3256 P, ima pri uvozniku, podjetju Opara, s.p., priporočeno ceno 799 evrov, model ST 3262 P pa stane 899 evrov. Gre za skoraj enaka modela, le da ima prvi plužno širino 56, ST62 pa 62 centimetrov.

Model Snow Flake je bil leta 2012 cenejši za 30 evrov, od leta 2013 pa ohranja priporočeno ceno 1829 evrov. Najmočnejši model Stiga 1371 HST PRO je leta 2012 stal 2799 evrov, leto pozneje pa so poskrbeli za nekatere izboljšave, mu dodali označbo HST PRO in dvignili ceno za 30 evrov. Tako je leta 2013, 2014 in 2015 priporočena cena za ta stroj 2839 evrov. Lanska novost, snežna freza na gosenicah Stiga ST 5266 PB trac, stane toliko kot lani, 1599 evrov. Navajamo priporočene cene brez kakršnih koli popustov, na primer za spletno naročanje ali drugih.

Uporabniške izkušnje

Božidar je snežno frezo kupil lani, in to po daljšem razmišljanju in iskanju primernega stroja. Gospod je letos praznoval osemdeset let, zato je iskal stroj, ki bi ga lahko obvladal. Najprej je razmišljal o nakupu čim lažjega, potem pa so ga argumenti Dareta Opare, na katerega se je obrnil za nasvet, prepričali, da se je kljub številnim pomislekom in strahovom vendarle odločil za Snow Flake, stroj težak 100 kilogramov. In njegove izkušnje?

»Stroj so mi pripravili v servisu in mi ga pripeljali na dom. Že ob prvem rahlem sneženju sem ga zapeljal ven in ga preizkusil. Z zagonom nisem imel nikakršnih težav in električnega zaganjalnika doslej še nisem uporabil. Z vožnjo pa sem sprva, to moram priznati, imel nekaj težav. Želel sem ga obrniti na roke, a sem hitro ugotovil, da ne bo šlo, in začel delati tako, kot so mi naročili v Domžalah. Obračal sem ga s pomočjo ročic, ko sem se temu privadil, pa je delo postalo igraje lahko. Odlično je tudi električno vodeno nastavljanje izmeta, saj le s pomočjo ročice na komandnem pultu enostavno obrnem smer.

Po kakšni uri vožnje gor in dol sem stroj že kar dobro obvladal. Težava je bila le, da snega ni metal posebno daleč. 'Napako' sem odpravil ob naslednjem sneženju, ko je zapadlo približno deset centimetrov snega. Polž je tedaj zajemal dovolj snega, vetrnica je delovala na polno in sneg je odletel visoko in dovolj daleč, da sem ga lahko odmetaval s celotne širine dovozne poti. Stroj mi je močno olajšal čiščenje. Ker imamo na tleh plošče, sem moral s pomočjo posebnih sank ob straneh rahlo dvigniti spodnji del pluga, tako da se ob nekatere rahlo dvignjene ni zatikal. Če bi kupil lažjega brez električnega sistema upravljanja, ga zagotovo ne bi obvladal, tako pa je bilo vse otročje lahko. Posebej moram pohvaliti električno ogrevane ročaje, saj pozimi rado zebe v roke, ročaji pa jih med delom ves čas grejejo. Tudi luč je dobrodošla in dovolj močna, da sem lahko nekajkrat sneg počistil tudi zvečer.

Servis sem opravil pri prodajalcu, ki je prišel po stroj, ga pregledal in zamenjal olje ter podmazal nekatere dele in ga pripeljal nazaj. Skratka, s srca se mi je odvalil velik kamen in jezim se samo, da si tega stroja nisem kupil že prej in sem se vsako zimo mučil z lopato. Če je bilo snega več, sem moral prositi znanca, da mi je očistil dvorišče, sedaj pa pri svojih osemdesetih letih delo opravim hitreje, kot bi ga z lopatami trije mladci,« nam je povedal Božidar.

Metle, freze ...

Oglejmo si še druge Stigine modele snežnih frez. Najenostavnejši sta Stigina električna snežna metla ST 1131 E in enostopenjska električna snežna freza ST 1145E.

Modela Stiga 3256 P in 3262 P sta enostavni frezi in vstopna modela, ki se razlikujeta le po širini pluga. Opremljena sta z 212 ccm Stiginim motorjem z močjo 3,8 kW. Delovna širina frezanja je 56 oziroma 62 centimetrov, imata pet prestav za naprej in dve za nazaj ter tehtata 82 kilogramov. Opremljeni sta s 13-colskimi gumami. Gume na frezah so pri strojih, ki niso namenjeni ekstremnim razmeram, prednost, saj se z ožjim pritiskom na podlago doseže večji pritisk in boljši oprijem podlage, poleg tega pa olajšajo obračanje stroja. Vetrnica za izmet ima tri krake, obračanje izmeta pa se opravlja ročno, prek ročice s polžem.

Univerzalni stroj za srednje velike površine

Snow Flake je najbolj univerzalen stroj za srednje velike površine. Električni zagon je treba priključiti na napetost 220 V. Kljub nekaterim pomislekom je to uporabna rešitev, čeprav vse Stigine motorje snežnih frez odlikuje lahek zagon. Stroj je težak 100 kilogramov, motor je Briggs&Stratton Snow Series z 249 ccm in 5,18 kW. Ima menjalnik (6 + 2) in zaporo diferenciala. Na spodnjih straneh ročaja sta manjši ročici, s katerima se izklaplja pogon kolesa in na ta način obrača stroj. Priročno in uporabno. Izmetni kanal je pravokoten, višina polža je 31 centimetrov, smer izmeta pa se nastavlja električno.

Naj pojasnimo, zakaj je pri nekaterih strojih potrebna zapora diferenciala. Pri težjih strojih s klasičnim menjalnikom lahko ob obračanju brez nje pride do preobremenitve menjalnika in okvare, težje stroje z menjalnikom in brez zapore pa je tudi zelo težko obračati.

Največja moč

Stiga 1371 HST PRO je opremljen s hidrostatičnim brezstopenjskim menjalnikom (eden najboljših sistemov za snežne freze in druge stroje za urejanje okolice). Upravljate ga le s pomočjo majhne ročice na levi pod ročajem. Stisnete jo in nakažete (potisnete naprej), v katero smer naj gre, ob tem pa se izklopi pogon na eni strani. Prav tako so dobro urejeni sistemi za obračanje izmetnega kanala z električnimi stikali na ročaju. Ima nekaj centimetrov višji zajemalni polž kot drugi modeli, izmetni rotor ima štiri krila. Stroj ima električno nastavitev izmeta snega po smeri in višini. Stiga 1371 je težka 131 kilogramov, opremljena je s 16 colskimi širokimi kolesi in 342 ccm Briggs&Stratton z močjo 7,49 kW. Ima ogrevane ročaje, širina pluga je 71 centimetrov. Stroj omogoča izmet snega do 15 metrov daleč (Flake do 12 in 3256 do 9 m). Opremljen je tudi z električnim zaganjalnikom.

Lanska novost je Stigina freza na gosenicah Stiga ST 5266 PB trac. Stroj ima ročno nastavljivo izmetno cev. Presenetljivo je, da ni podprta z elektromotorjem. Njena delovna širina je 66 centimetrov, moč motorja z 249 ccm pa 5,18 kW. Stroj je težak 110 kilogramov. Za lažji zagon je opremljen z električnim zaganjalnikom. Menjalnik je ročni in ima šest prestav za naprej in dve za nazaj. Izmet snega je do deset metrov daleč, ima pa dva led-žarometa. Sistem za obračanje je podoben kot pri Snow Flake, se pravi z ročico na levem in desnem ročaju oziroma pod njim. Uporabno, enostavno in nujno! Čakamo torej samo še sneg.