V kranjskem klubu so lani porabili 40.000 evrov več, kot so imeli prihodkov, bremeni pa jih tudi okoli 300.000 evrov dolga. Ta je povezan z gradnjo skakalnice v Kranju, za katero je predsednik Javornik sklenil kreditno pogodbo s propadlim graditeljem SGP Tehnik. Terjatev je pred stečajem Tehnika prevzelo podjetje SGP Gorenjc, ki ga obvladuje znani lobist Drago Isajlović. Klub Prevca in preostalih kranjski orlov je torej dejansko v rdečih številkah.

Klub enega človeka

Skakalni klub Triglav deluje na naslovu Pot na Jošta 1, kar je Javornikov domači naslov, žena Marjeta pa je poslovna sekretarka kluba. A na istem naslovu najdete tudi Planiški skakalni klub, katerega predsednik je od ustanovitve prav tako Jože Javornik. Ta klub je imel po zadnjih uradnih dostopnih podatkih zadnji dan lanskega leta na svojem računu neverjetnih 560.000 evrov. Od tega jih je lani okoli polovico očitno naložil v banki. Najbogatejši skakalni klub v Sloveniji je imel lani le okoli 18.000 evrov izdatkov, medtem ko je bilo prihodkov za 7000 evrov. Po naših neuradnih informacijah pa denarja na bančnem računu Planiškega skakalnega kluba ni več, saj so ga pristojni pred časom dvignili.

Informacijo smo želeli preveriti pri Javorniku, ki smo mu postavili tudi vprašanja o tem, kdo so člani organov kluba, kdaj je imel redno skupščino in kako je prišel do tolikšnega premoženja. Na pisna vprašanja se ni odzval, po telefonu pa je odklonil odgovore, »ker se bo pisalo negativno«. Tiskovni predstavnik SZS Tomi Trbovc nam je pojasnil, da Planiški skakalni klub ni član zveze in da zadnjih deset let nima tekmovalcev.

V klub so se stekali donacije in prispevki staršev

Ker so podatki o članih organov klubov (razen podatkov o uradnih zastopnikih, kar je v tem primeru Jože Javornik) varovani, smo skušali več o odnosih med kluboma, ki imata istega predsednika, izvedeti od podpredsednika Skakalnega kluba Triglav in nekdanjega podžupana kranjske občine Janeza Freliha. »Spomnim se, da je na seji upravnega odbora Triglava enkrat padlo vprašanje gospodu Javorniku, kaj je s Planiškim skakalnim klubom in denarjem, ki naj bi ga imel. Javornik je pojasnil, da med našim in tem klubom ni nobene povezave.« Toda povezavo nam je že lani pojasnil Jože Javornik sam, ki nam je zatrdil, da Planiški skakalni klub prejema najemnino za Dom na Joštu, ki je sicer v lasti Skakalnega kluba Triglav. Ko smo to preverili pri najemniku Matjažu Sedeju, nam je pojasnil, da najemnino nakazuje Triglavu in ne Planiškemu skakalnemu klubu. Javornik nam je lani zaupal, da je klub poleg najemnine za Dom na Joštu leta prejemal tudi »donacije in prispevke staršev in prijateljev smučarskih skokov«.

Oglasil se nam je še dober poznavalec kranjskega in slovenskega skakalnega športa (podatke hranimo v redakciji), ki je opozoril, da v Skakalnem klubu Triglav nihče nikoli ne podvomi o računovodskih podatkih o delovanju kluba, ki jih pripravlja Jože Javornik, in da nihče nima pojma o denarju Planiškega skakalnega kluba. Po njegovem mnenju ljudje preprosto molčijo oziroma ne morejo niti ukrepati, ker je klub desetletja pod popolno nadvlado predsednika Javornika. Ta je bil med drugim tudi prvi finančnik Mestne občine Kranj v času župana Vitomirja Grosa.